Publicat 7/9/2020 14:59:21 +02:00CET

Coronavirus.- Bargalló: "L'escola és el lloc més segur per un alumne fora de casa seva"

La secretaria de Educación Núria Cuenca y el conseller Josep Bargalló, en rueda de prensa de inicio de curso
@EDUCACIOCAT

El curs escolar a Catalunya s'inicia amb 9.000 alumnes menys i 8.000 professionals més

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha assegurat aquest dilluns que l'escola "és el lloc més segur per als nens i joves fora de casa seva", i ha subratllat que no hi ha un altre àmbit amb tantes mesures de seguretat, prevenció, traçabilitat, control i seguiment.

En la roda de premsa d'inici del curs escolar, ha assegurat que serà un curs diferent i d'una "constant adaptació" per l'evolució de la pandèmia que farà matisar i ajustar les mesures.

Ha defensat els grups de convivència estable i la seva estancabilitat i estabilitat com a clau per afrontar el curs, i ha demanat que no hi hagi "obsessió" per la xifra d'alumnes en cada grup, sinó que sigui amb la seguretat, la ventilació i la higiene.

Bargalló ha dit que en el 70% dels grups de Primària de l'escola pública la ràtio és de 20 o menys, i que el departament "treballarà en els llocs on sigui possible per reduir-la", també en els grups de Secundària.

Ha insistit que l'accés al centre i la sortida al pati serà per torns -amb mascareta--, l'ús de màscara a partir dels 12 anys --i de 6 en aquells territoris amb alt risc de rebrot--, la desinfecció i ventilació d'espais i la disposició de dispensadors de gel.

Sobre les extraescolars, Bargalló ha dit que el nombre de participants ha de ser "el més constant possible", amb ús obligatori de mascarilla i distància física, i ha precisat que si es dóna un positiu, sí que es posarà en quarentena al grup estable de l'escola però no el de l'extraescolar si s'han complert les mesures de seguretat.

REUNIONS DOCENTS TELEMÀTIQUES

Bargalló ha assenyalat que es prendrà la temperatura als alumnes, tant en escoles com en les seves llars, i ha demanat "corresponsabilitat" a famílies i docents i no baixar la guàrdia davant la circulació del virus.

El titular d'Educació ha assegurat que les reunions amb famílies i persones externes al centre "sempre" hauran de ser telemàtiques, tret de que sigui imprescindible fer-la presencial i no per més de 10 persones, i el mateix per a les reunions dels docents d'un centre, que hauran de ser telemàtiques sinó són imprescindibles, i als quals ha cridat a garantir les mesures de prevenció fins al límit.

Bargalló ha dit que durant el primer trimestre arribaran els 300.000 ordinadors per als alumnes a partir de tercer d'ESO, així com 110.000 paquets de connectivitat, i ha assenyalat que ja disposen de 40.000 dels 85.000 dispositius per a docents.

MENYS ALUMNES

El curs 2020-2021 s'iniciarà el 14 de setembre amb una previsió de 1.587.395 alumnes entre Infantil, Primària, ESO, Batxillerat, FP, règim especial, centres d'adults i a distància, la qual cosa suposa 9.451 menys que l'anterior --12.098 si es comptabilitza només els de règim general--, encara que es produeixin creixements a ESO, FP i Batxillerat.

S'incorporaran 8.162 noves contractacions --5.321 docents, 1.265 de personal d'atenció educativa, 1.239 monitors i 337 de personal d'administració i serveis--, i Bargalló ha afegit que "no seran les últimes" i que, en funció de la reorganització definitiva als centres i en la mesura de la disponibilitat pressupostària, es faran noves si és necessari.

El curs estrena cinc centres de nova creació, tres nous centres específics de FP per trasllat de cicles i un centre de nova creació per fusió de dues escoles, així com tres centres concertats passen a ser públics i es creen 29 nous instituts escola, amb el que hi haurà 83 en tota Catalunya.

La xifra de mòduls prefabricats passarà de 1.014 a 1.046, ja que dels 64 que preveia retirar Educació només ho farà amb quatre, a causa de la situació del curs actual i considerar que era bo que continuessin.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 3. 3

  Detectat un brot de coronavirus amb 49 positius en una residència de gent gran de Bellpuig

 4. 4

  Detecten un brot de covid-19 a una residència de salut mental de Sant Boi de Lluçanès

 5. 5

  Dos detinguts pel robatori a l'interior d'un domicili de Sant Carles de la Ràpita mentre els propietaris dormien