Publicat 18/3/2020 20:01:38 +01:00CET

Coronavirus.- Barcelona atorgarà una subvenció d'un milió d'euros al sector cultural

Ada Colau i Joan Subirats
EUROPA PRESS - Archivo

Colau reclama reduir l'IVA cultural al 0% com a mínim fins a desembre del 2020

BARCELONA, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona obrirà una convocatòria d'una subvenció extraordinària d'un milió d'euros per pal·liar els efectes de la situació causada pel coronavirus posant especial atenció a aquelles estructures més febles vinculades a la cultura de base en tots els sectors: teatres de proximitat, espais de creació, cooperatives culturals i altres entitats.

Ho ha anunciat l'alcaldessa Ada Colau en una roda de premsa telemàtica, amb del tinent de Cultura, Joan Subirats, on han avançat les deu primeres mesures impulsades pel Govern municipal per recolzar al teixit cultural de la ciutat i per fer front a l'impacte de la crisi provocada pel Covid-19.

"Per a nosaltres és un sector bàsic i essencial. No és accidental ni prescindible. Una societat democràtica i madura, amb uns nivells de vida digna i adequada, necessita un sector cultural fort, creatiu i independent", ha expressat la primera edil, i ha advertit que és un dels sectors més fràgils en moments de crisis.

Entre aquestes mesures extraordinàries, Subirats ha explicat que el consistori contempla que el Festival Grec 2020, que se celebrarà el mes de juliol, incorpori el màxim de produccions cancel·lades des del 15 de març fins que finalitzi l'estat d'alarma, per la qual cosa l'esdeveniment s'allargarà fins al mes d'agost per ampliar el marge de reprogramacions.

SANT JORDI

L'Ajuntament de Barcelona facilitarà a la Cambra del Llibre tots els permisos necessaris i la pacificació de carrers i avingudes de la ciutat en la data que finalment se celebri la jornada de Sant Jordi aquest any, després que la Cambra del Llibre decidís aquest dimarts posposar la celebració.

Colau ha assenyalat que s'ha de pensar en una data alternativa per a la jornada de Sant Jordi, que ha assegurat que se celebrarà: "Es farà més tard però sens dubte es farà", i ha assegurat que serà espectacular i sense precedents.

D'altra banda, l'Ajuntament proposa una convocatòria per subvencionar l'IBI per a entitats culturals obertes al públic, com a sales de teatre, cinemes, espais de creació, comerç cultural i llibreries, i finançar el 100% de les taxes de rodatges audiovisuals a la ciutat fins al 31 de desembre de 2020.

Així mateix, aposta per les subvencions, programacions i comunicacions públiques per recolzar al sector, i pel manteniment de contractes i ocupació derivada, extensió i modificació de terminis quan sigui necessari.

REPROGRAMACIÓ D'ESDEVENIMENTS

Subirats ha assegurat que es reorganitzarà el calendari de grans esdeveniments culturals i festivals de música --com el Primavera Sound i el Sónar-- i que per a això s'ha establert un espai de coordinació impulsat per l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) amb els diferents responsables dels esdeveniments per reprogramar-los en cas que sigui necessari.

El proper mes de juliol es tornaran a programar els espectacles de dansa al carrer en el marc de la iniciativa La Quinzena Metropolitana, i el Festival Grec, el Districte Cultural i altres programes municipals acolliran el màxim nombre de produccions de companyies locals que han estat posposades.

També s'avançarà a companyies i a artistes part dels caixets de les programacions posposades durant l'estat d'alarma, es destinarà un milió d'euros per reforçar el fons de les biblioteques, s'ampliarà la programació del Districte Cultural, i es reprogramarà el festival literari Món Llibre, que passarà a celebrar-se els propers 20 i 21 de juny.

PETICIONS A ESTAT I GENERALITAT

L'Ajuntament de Barcelona ha demanat a l'Estat destinar aquest any els 25 milions d'euros previstos en l'acord entre governs per fer front al dèficit que es produeixi en els equipaments de capitalitat entre el 15 de març i el final de l'estat d'alarma, i a fer una aportació extraordinària dins del conjunt de mesures.

A més, han reclamat reduir l'IVA cultural al 0%, assimilant-ho al de l'àmbit educatiu, com a mínim fins a desembre del 2020, i a establir nous criteris per facilitar la reprogramació d'esdeveniments culturals sense el perjudici del conjunt de les parts.

També ha instat la Generalitat a crear un espai de coordinació mentre duri la crisi per canalitzar conjuntament les mesures culturals que impliquin a ambdues institucions, i a tancar un acord amb l'Institut Català de Finances per obrir una línia de microcrèdits de fins el 20.000 euros per atendre les demandes i necessitats de pimes culturals.

el més llegit

 1. 1

  Abascal utilitza una foto de l'atemptat d'ETA contra la caserna de Vic per dir que Iglesias és "un perill per a Espanya"

 2. 2

  Coronavirus.- Correus reobrirà el dimarts 5 oficines de la província de Barcelona a les tardes

 3. 3

  Motor.- Uns 200 treballadors de Nissan tallen uns minuts la Gran Via a L'Hospitalet (Barcelona)

 4. 4

  Arturo San Agustín novel·la l'illa de Mallorca que ha viscut des dels anys 60 fins avui

 5. 5

  ERC negocia amb el Govern central sobre la sisena pròrroga de l'estat d'alarma