Publicat 04/08/2020 13:33CET

Coronavirus.- Barcelona analitza la presència de Covid-19 en les aigües residuals i de bany

Una de les estacions d'anàlisis de qualitat de les aigües instal·lada a la platja del Somorrostro de Barcelona
AJUNTAMENT DE BARCELONA

L'Ajuntament vol "fer un pas més en l'abordatge de la pandèmia" i avançar en la detecció precoç

BARCELONA, 4 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona està analitzant la presència de Covid-19 en les aigües residuals i de bany a través de dues estacions d'anàlisis de qualitat de les aigües instal·lades a les platges del Somorrostro i el Bogatell, i en el marc de diversos projectes europeus que ha impulsat amb l'objectiu d'analitzar l'impacte del virus en l'aigua i establir sistemes d'alerta i detecció en les aigües residuals.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, i el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, al costat de la cap de servei ambiental i de relacions externes de Barcelona Cicle de l'Aigua (BCASA), Maria José Chesa, i la cap del Laboratori de Virus Contaminants d'Aigua i Aliments, Rosina Girona, han presentat aquest dimarts en roda de premsa els projectes que el consistori ha impulsat, en col·laboració amb universitats i centres d'investigació.

Amb aquests projectes, l'Ajuntament vol "fer un pas més en l'abordatge de la pandèmia" i avançar en la detecció precoç del virus per anticipar la resposta als contagis i brots i frenar transmissions.

LIFE iBATHWATER

Un dels projectes és LIFE iBATHWATER, que va començar analitzant la qualitat de les aigües de bany en episodis de contaminació produïts per la pluja, però, arran de la pandèmia, ha passat a analitzar també la presència de virus en les aigües de banys i residuals.

Aquest projecte es duu a terme paral·lelament en les aigües litorals de Barcelona i a Berlín, es va iniciar al setembre de 2018 i finalitzarà al desembre de 2020 i les instal·lacions recullen dades des de juny, segons ha apuntat Chesa.

ANÀLISI ALS BARRIS

D'altra banda, el projecte H2020 Scorewater s'està duent a terme a Barcelona, Göteborg (Suècia) i Amserfoort (Països Baixos) i se centra a analitzar la correlació entre la qualitat de les aigües residuals, la qualitat de vida i els hàbits ambientals per dirigir campanyes de sensibilització a la ciutadania.

A més, ara s'estudia l'impacte del coronavirus als barris i, per fer-ho, al setembre s'instal·larà una primera estació de qualitat d'aigües residuals a Poblenou i, posteriorment, s'habilitaran dues més als barris de Sarrià i el Carmel.

El consistori també ofereix suport tècnic a dos projectes en curs, que han incorporat l'anàlisi de Covid-19 entre els seus objectius, i també ha presentat propostes a tres projectes europeus més per ampliar les línies de treball en aquest àmbit.

DADES PRELIMINARS

Girona ha explicat que fins al moment tenen "dades preliminars d'aigua de bany que són negatius" i ha afirmat que la quantitat de virus en aigües residuals va disminuir després del confinament i que en les últimes setmanes ha augmentat coincidint amb els rebrots.

Ha posat en valor les anàlisis de les aigües residuals que, tant a Espanya com en altres països --ha dit--, "s'ha avançat a casos clínics", i ha assegurat que el monitoreig d'aquestes aigües pot ser un mètode a llarg termini més barat i que permet fer un seguiment més ampli, segons ella.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés