Publicat 26/03/2020 14:19CET

Coronavirus.- Barcelona ajorna el pagament dels impostos municipals

El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

L'IBI podrà pagar-se fins a juliol i la taxa de terrasses fins a octubre

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat prorrogar els terminis de pagament dels impostos municipals més enllà del que marca el decret llei 8/2020 de 17 de març amb l'objectiu de contribuir a alleugerir les dificultats econòmiques de la ciutadania, de les empreses i l'activitat econòmica en general per la situació del coronavirus.

En un comunicat aquest dijous, el consistori ha informat que qualsevol rebut emès per l'Ajuntament de Barcelona amb data final de pagament posterior al 18 de març --quan va començar a tenir efectes fiscals el decret llei 8/2020--, es podrà pagar fins al 3 de juliol.

El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha declarat que el consistori no vol que "el pagament d'impostos sigui un obstacle", per la qual cosa han apostat per alleugerir la càrrega fiscal i facilitar la liquiditat.

L'impost sobre béns immobles (IBI) i l'impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) es podran pagar fins a juliol i la taxa de terrasses no s'haurà d'abonar fins a octubre; a més, en aquesta taxa la quota a pagar tindrà en compte el període en què els establiments no han pogut obrir.

En concret, respecte a l'IBI, les persones que no ho tinguin amb domiciliació bancària es prorroga el pagament fins al 3 de juliol (fins ara acabava el 4 de maig), i per a les persones que tenen domiciliat el pagament fraccionat per trimestres, el segon trimestre es cobrarà el 3 de juliol, el mateix dia que es cobrarà a les persones que hagin domiciliat per primera vegada l'impost.

En qualsevol cas, si el contribuent no ha domiciliat l'impost i prefereix pagar l'IBI abans del 4 de maig, com estava previst, ho podrà fer pels canals habituals que consten en el rebut; si opta per esgotar el termini addicional fins a juliol, es podrà pagar en qualsevol oficina bancària o banca electrònica de CaixaBank, BBVA, de Bankia o del Banc Santander.

Quant a l'impost de vehicles, el termini de pagament de tots els rebuts acaba el 3 de juliol, una data que no es modifica pel que fa a els rebuts amb domiciliació bancària, però sí per als rebuts no domiciliats, ja que fins ara, en aquest cas, el termini acabava el 15 de juny.

TAXA DE TERRASSES

La nova data per pagar la taxa de terrasses s'amplia al mes d'octubre, una ampliació que permetrà gestionar els descomptes que corresponguin al període en què l'establiment no hagi pogut exercir la seva activitat com a conseqüència de l'aplicació de l'estat d'alarma.

Amb tal d'introduir aquestes modificacions, s'anul·laran els rebuts que no s'hagin pagat i es procedirà a liquidar de nou les quotes, amb el corresponent descompte, i les persones que hagin pagat el rebut d'aquest 2020 podran sol·licitar que se'ls retorni la part proporcional al període que han estat tancats.

El preu públic de residus comercials i industrials tindrà en compte la reducció que pertanyi en relació al període de durada de l'estat d'alarma, i manté com data límit de pagament l'1 de desembre per als rebuts no domiciliats i el 23 de desembre per als domiciliats.

Els terminis per obtenir l'autoliquidació calculada no ha canviat, no obstant això, el termini parell apagar la plusvàlua s'ha ampliat fins al 3 de juliol, de la mateixa manera que es prorroga fins a aquesta mateixa data els terminis de pagament de les autoliquidacions amb període voluntari de pagament.

AJORNAMENTS I FRACCIONAMENTS

Les persones contribuents podran demanar nous ajornaments i fraccionaments dels tributs: en el cas de l'IBI i l'impost de vehicles es podrà fraccionar el pagament sense interessos, sempre que finalitzi en el 2020, i en el cas del pagament de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), de la taxa de residus i de terrasses, es podrà dividir en fraccions mensuals sense interessos sempre que no vagi més enllà de setembre de 2021.

Finalment, les liquidacions dels diferents tributs, autoliquidacions de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), provisions de constrenyiment i diligències d'embargament amb data final de pagament posterior al 18 de març es podran pagar també fins al 3 de juliol.

L'Institut Municipal d'Hisenda ha creat una oficina tributària virtual per donar resposta a les qüestions i inquietuds de la ciutadania i de les empreses a través d'un correu electrònic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés