Publicat 18/6/2020 19:57:00 +02:00CET

Coronavirus.- Barcelona Activa s'enfoca en l'orientació professional després de la crisi

La V Jornada Tècnica d'Orientació Professional, organitzada per Barcelona Activa, ha reflexionat sobre la situació laboral actual i les tendències del sector.
BARCELONA ACTIVA

Les accions de proximitat i el reforç de la xarxa local, entre les mesures adoptades per pal·liar l'impacte

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

Barcelona Activa ha reunit aquest dijous de forma telemàtica a 800 experts en orientació laboral per avaluar l'impacte tecnològic i els efectes de la crisi del Covid-19 al mercat de treball de la ciutat.

Es tracta de la cinquena jornada tècnica d'aquest sector, un esdeveniment de "referència" en el sector professional i del treball que ha debatut sobre els reptes en la cerca d'ocupació i ha analitzat els sectors que demanen més capital humà, ha informat Barcelona Activa en un comunicat.

La comissionada de Promoció de l'Ocupació i Polítiques contra la Precarietat de l'Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, ha subratllat que aquesta situació està posant a prova les mesures de treballar i la conciliació, i ha assenyalat la capacitat de resiliència com a "virtut en el camp de l'orientació laboral i professional".

Així mateix, ha ressaltat la voluntat de "reskilling" --adaptació de noves habilitats-- dels professionals orientadors per actualitzar els seus coneixements, la qual cosa repercutirà a ajudar a la ciutadania a millorar la seva empleabilidad.

Professionals del sector han destacat la relació entre la tecnologia i les persones com a clau en els processos d'orientació professional, encara que han advertit que "no es pot deixar d'humanitzar el procés perquè la relació personal és fonamental".

En aquest sentit, Barcelona Activa ha defensat que les formacions "seguiran sent fonamentals per actualitzar-se i entendre l'ecosistema tecnològic actual".

IMPACTE LABORAL I ECONÒMIC

La directora del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), Ariadna Rectoret, ha insistit en la dedicació de polítiques cap a les persones més vulnerables i afectades per la pandèmia, moltes d'elles en el sector de l'hostaleria i el comerç, i la necessitat d'una col·laboració estreta entre administracions.

La cap del Servei de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona, Cristina Pardo, ha apuntat a un canvi en els processos d'acompanyament en la cerca d'ocupació, que s'ha "accelerat" amb la pandèmia pels girs i canvis del mercat de treball.

A més, la sotssecretària del Col·legi de Psicologia de Catalunya, Dolors Liria, s'ha referit als nous mètodes de teletreball i a adaptar els serveis online d'acompanyament professional.

REPENSAR L'ASSESSORAMENT

El director general de Barcelona Activa, Félix Ortega, ha remarcat que la pandèmia ha obligat a repensar els serveis d'assessorament laboral i adaptar-los a l'atenció telemàtica, entre altres mesures.

Ortega ha explicat que, a pesar que "la ciutat i l'àrea metropolitana seguiran ben posicionades, s'hauran de replantejar algunes actuacions" per l'augment de l'atur a la ciutat.

Entre les mesures per pal·liar el xoc, la prioritat de l'agència municipal passa per "salvar les empreses", que considera motor de l'ocupació, a més d'enfortir accions de proximitat i reforçar la xarxa local amb polítiques de cohesió social per barris.

Ha afegit que l'anticipació és un dels factors "més importants per avançar-se als canvis per aportar solucions i noves respostes", i ha indicat que alguna pràctiques que marcaran tendència són les plataformes d''e-recruitment', la intel·ligència artificial per al contacte amb els candidats, i els nous motors de cerca, entre uns altres.

Contador