Publicat 14/04/2020 14:53CET

Coronavirus.- El 78% d'espanyols s'informa més que abans i el 69% confia en fonts científiques

Un treballador dins del seu quiosc que roman obert en el confinament per coronavirus
Óscar Cañas - Europa Press

BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

El 78% de la població espanyola assegura que s'informa més ara que abans de la pandmia del Covid-19, segons l'estudi 'El consum d'informació durant el confinament pel coronavirus: mitjans, desinformació i memes', de la Universitat Ramon Llull (URL).

Basat en una enquesta a 1.220 majors d'edat en tota Espanya del 3 al 10 d'abril, el 90% s'informa com a mínim una vegada al dia --abans ho feia el 77%-- i el 52% ho fa tres o més vegades --quan abans de la crisi únicament ho feia el 28%--, informa l'universitat aquest dimarts en un comunicat.

L'estudi indica que l'excepcionalitat de la situació ha creat la necessitat d'estar permanentment informat, per al 42,7% dels ciutadans aix els genera angoixa o estrs, la qual cosa indica que conviuen la necessitat d'estar informat i una certa fatiga per la sobreabundancia de notícies sobre la pandmia.

La ciutadania, segons l'estudi del grup d'investigació Digilab: Mitjana, Strategy and Regulation de la URL, manté una "actitud crítica" amb la informació que proporcionen els mitjans: encara que hi ha gairebé un empat entre els que aproven i desaproven la informació rebuda, el 77,4% afirma que els mitjans estan condicionats o molt condicionats per la seva línia editorial, i el 44,6% creu que l'est tractant de forma sensacionalista.

Els diaris digitals, amb un 38,3%, i els informatius de televisió, amb un 33,9%, són la primera opció dels participants per informar-se, i entre aquests últims són les televisions públiques les que mereixen la seva major confiana.

El 50,5% dels enquestats est d'acord amb que els mitjans proporcionen massa informació sobre el coronavirus, i el 37,7% diu que l'excessiva informació li dificulta seguir l'evolució de la pandmia.

L'estudi apunta que el 6,1% dels enquestats s'han subscrit a un contingut digital durant el confinament, i el 52% de la ciutadania acudeix directament al web del mitj que li interessa, perdent pes l'accés a aquests per les xarxes socials o els cercadors, més freqüent en circumstncies normals.

El 69,3% dels enquestats confia en les fonts sanitries i científiques com les de major credibilitat, el 18,3% en les administracions públiques, el 5,3% en els mitjans de comunicació, el 3,7% en experts econmics i el 0,6% en els partits polítics.

'FAKE NEWS' I MEMES

El 80,3% dels enquestats diu haver rebut notícies falses o de veracitat dubtosa durant la pandmia, que procedeixen majoritriament de xarxes socials i aplicacions de missatgeria instantnia, i el 73,3% assegura contrastar les 'fake news', encara que únicament sigui de les notícies que li interessin o afectin de forma directa.

El 71% diu haver compartit algun 'meme' sobre la crisi del coronavirus, sobretot a través de Whatsapp: un 69% afirma fer-ho per diversió i un 13,7% per donar el seu "punt de vista" sobre la pandmia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés