Publicat 22/04/2020 12:09

La contaminació atmosfrica durant l'embars afecta al creixement dels nens, segons un estudi

Pregnant Woman Holding Ultrasound Scan Photo
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO / FGORGUN - Archivo

BARCELONA, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exposició prenatal a la contaminació atmosfrica est vinculada a retards en el creixement físic dels nens en els primers anys de vida després del naixement, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació 'la Caixa'.

Fins ara s'havia relacionat l'exposició a la contaminació durant l'embars amb efectes adversos sobre la salut infantil com un menor pes en néixer i problemes respiratoris i de desenvolupament neuronal; per se sabia molt poc sobre com afectava la pollució al creixement físic dels infants, ha explicat ISGlobal en un comunicat aquest dimecres.

En aquest nou estudi, els experts sostenen que l'exposició dels fetus al dixid de nitrogen (NO2) i a partícules fines (PM2.5) --dos dels principals contaminants relacionats amb el trnsit rodat-- durant el primer trimestre d'embars es tradueix en un menor índex de massa corporal en nens i nenes de 0 a 4 anys.

Aquest fet implicaria que "l'exposició prenatal als contaminants de l'aire té un efecte durador sobre el creixement després del naixement i requereix d'un seguiment a edats més grans", ha manifestat la investigadora d'ISGlobal i primera autora de la publicació, Serena Fossati.

La investigació, que ha estat publicada a la revista Environment International, s'ha realitzat amb més de 1.700 parelles de mares i els seus fills i filles que participen en el Projecte INMA (Infncia i Medi ambient) a Astúries, Guipúscoa, Sabadell (Barcelona) i Valncia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés