Publicat 27/03/2014 22:44

Mas lamenta que hi ha "més soroll i cridòria" que diàleg real a fora i a dins de Catalunya

Ll.M.Sistach, A.Mas y pte.Fundación Joan Maragall J.M.Carbonell
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 març (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat aquest dijous que hi ha "més soroll i cridòria" que diàleg real a fora i a dins de Catalunya, i ha posat com a exemple a la Fundació Joan Maragall (FJM) com referent d'escolta, diàleg i pacte, en el marc d'un acte de commemoració dels 25 anys de la fundació, ideada pel cardenal Narcís Jubany.

A l'acte al Palau de la Generalitat, acompanyat pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i el president de la FJM, Josep Maria Carbonell, Mas ha criticat que actualment "s'alça la veu, però no s'escolta" als altres, per la qual cosa entitats que dialoguen i pensen són un exemple que hauria d'inspirar a tot el món.

El president ha felicitat i agraït la tasca de la fundació en la seva vocació d'acostar cultura i religió, i ha apuntat que si algú il·lustra bé aquesta intersecció entre cultura i cristianisme és precisament Joan Maragall.

També ha destacat l'important teixit associatiu present a la societat catalana, i ha considerat que "el cristianisme i la cultura són pilars, nervi i saba de la nació catalana" des dels mateixos orígens, que ha citat que ja existien les assemblees de pau i treva per afrontar moments difícils.

Sobre la figura de l'expresident del Govern Adolfo Suárez, ha destacat la frase del polític mort diumenge passat que asseverava: "S'ha d'elevar a la categoria de política normal allò que és normal al carrer".

"Això també és tota una declaració d'intencions, i un bon exemple on inspirar-se i reflectir-se", ha remarcat Mas, que ha citat fruits del pensament cristià en la cultura catalana, com les escoles cristianes, la Sagrada Família, universitats d'inspiració cristiana, Càritas, mitjans de comunicació i diversos tresors artístics més.

Després de la conferència impartida pel físic i poeta David Jou, amb el títol 'Esperances davant d'incerteses. Tecnologia, humanisme i cristianisme en les crisis d'avui', el cardenal Sistach ha valorat aquesta institució al servei del diàleg de la fe i la cultura, i ha advertit sobre el divorci de les dues.

Ha subratllat que la fundació ha estat "molt atempta a les grans qüestions culturals, que al camp de l'Església i la societat interessen als homes i dones d'avui", gràcies a la competència i inserció a la societat dels seus patrons, ha dit Sistach.

MENCIÓ A ANTONI MATABOSCH

Carbonell ha destacat la "continuïtat, estabilitat i entesa d'un patronat amb un nucli fundacional que s'ha mantingut fins ara", gràcies a moltes persones, entre les quals ha destacat a Antoni Matabosch, president de l'entitat des dels inicis i durant 22 anys

"El catolicisme conciliar ha marcat l'esperit de la fundació", ha ressaltat Carbonell, que ha admès que actualment són temps complicats i difícils, molt semblants als quals va travessar Joan Maragall, del qual ha destacat que probablement ha estat un dels primers intel·lectuals catòlics catalans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés