Publicat 03/06/2021 21:49

El Consell d'Europa recomana reformar el delicte de sedició per excarcerar als presos de l'1-O

Archivo - Arxiu - (I-D) L'exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat Josep Rull; l'expresident de l'ANC i exdiputat de JxCat, Jordi Snchez; l'exconseller Raül Romeva; l'exconseller d'Interior de la Generalitat Quim Forn; el president d
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

MADRID, 3 juny (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Assumptes Legals de l'Assemblea Parlamentria del Consell d'Europa ha aconsellat a Espanya que reformi el delicte de sedició perqu no sembli que es castiga la llibertat d'expressió, com sostenen els independentistes catalans arran del judici dels presos pel referndum de l'1-O, i facilitar així la seva excarceració.

Es tracta d'un informe redactat pel parlamentari letó Boris Cilevics, encarregat d'analitzar les denúncies sobre Turquia i Espanya. Quan l'estava preparant, al febrer del passat any, va ser polmic que el Congrés dediqués gairebé 5.000 euros per sufragar el cost de la seva visita a Espanya, encara que corresponia als acords de funcionament entre institucions.

La conclusió de l'informe, avalada ara per la citada comissió que presideix el propi Cilevics, és que "la mera expressió d'opinions independentistes no és motiu de persecució penal", per al mateix temps se subratlla que diversos polítics catalans van ser processats i finalment condemnats a llargues penes de presó per sedició i altres delictes en suport del "referndum inconstitucional" sobre la independncia de Catalunya.

Per aix, i segons ha informat l'Assemblea Parlamentria del Consell d'Europa, aconsella a les autoritats espanyoles reformar les disposicions penals sobre rebellió i sedició de tal manera que "no puguin interpretar-se de manera que anullin la despenalització de l'organització d'un referndum illegal" o donin lloc a "sancions desproporcionades".

FAVORABLE A DESISTIR DE MÉS PROCESSOS

Aposta també per la reforma legal per "considerar indultar o alliberar de la presó als polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referndum inconstitucional i les manifestacions pacífiques massives relacionades", per estudiar "retirar els procediments d'extradició" i per "retirar els enjudiciaments restants també dels funcionaris de menor rang involucrats en el referndum inconstitucional de 2017".

Al seu judici, i segons el resum facilitat pel Consell d'Europa, les autoritats espanyoles "han d'abstenir-se d'exigir als polítics catalans detinguts que repudin les seves opinions polítiques profundament arrelades a canvi d'un rgim carcerari més favorable o una oportunitat d'indult". Aix sí, creu que se'ls pot "exigir que es comprometin a perseguir els seus objectius polítics sense recórrer a mitjans illegals".

"Els polítics necessiten un nivell particularment alt de protecció de la llibertat d'expressió i la llibertat de reunió, tant al Parlament com quan parlen amb els seus electors, per aquesta llibertat d'expressió no és illimitada --sosté--. Tots tenen dret a fer propostes la implementació de les quals requereixi canvis en la Constitució, sempre que els mitjans propugnats siguin pacífics i legals".

Aquest projecte de resolució haur de ser debatut per l'Assemblea Parlamentria durant el seu proper període parcial de sessions plenries, en la setmana del 21 al 24 de juny de 2021.

APLAUDIMENTS D'ERC I VOT PARTICULAR DE PP I PSOE

Para ERC, el text aprovat és una victria perqu suposa urgir el Govern a "alliberar als presos" i "retirar els crrecs d'extradició". La senadora Laura Caste assegura, en un comunicat, que l'informe és un "canvi de paradigma" i tindr un "enorme impacte en la via jurídica europea".

Al text del ponent letó es van presentar una vintena d'esmenes del PP i del PSOE, per només es va admetre una, amb el que la redacció del relator ha passat al ple d'assemblea sense gaires canvis, amb 21 vots a favor i 6 en contra.

Ni ERC, ni Unides Podem, per tampoc Vox, van presentar esmenes al text en el comit. El PP i el PSOE ja han anunciat un vot particular contrari a les conclusions de l'informe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés