Actualitzat 10/12/2015 12:07

Com s'utilitza l'anell vaginal?

Anillo vaginal
GETTY//EDNAM

MADRID, 10 Des.(INFOSALUS)

   Es tracta d'un mètode anticonceptiu mensual basat en un sistema d'alliberament hormonal per via vaginal amb la forma d'un anell flexible, transparent, gairebé incolor i amb unes dimensions d'un diàmetre exterior de 54 mm i de 4 mm de secció. L'efecte anticonceptiu de l'anell vaginal està basat en diversos mecanismes, el més important és el de la inhibició de l'ovulació.

   L'anell vaginal es comercialitza sota la marca 'NuvaRing' pel laboratori farmacèutic MSD, conté etonogestrel i etinilestradiol, un progestagen i estrogen respectivament, aquest últim molt utilitzat en productes anticonceptius. L'anell allibera els dos components amb una mitjana de 0,120mg d'etonogestrel i 0,015mg d'etinilestradiol, cada 24 hores, durant un període de 3 setmanes.

   A continuació es contesten algunes de les preguntes més freqüents sobre aquest mètode anticonceptiu.

   1. Es nota l'anell vaginal?

   Quan l'anell vaginal està col·locat al seu lloc no ha de notar-se res. La posició exacta de l'anell a l'interior de la vagina no és important. Durant les relacions sexuals algunes parelles noten l'anell, però per a la majoria no té importància.

   2. No cau?

   L'anell vaginal pot expulsar-se de manera accidental fora de la vagina, per exemple si no s'ha inserit adequadament, en treure's un tampó, durant les relacions sexuals, si té restrenyiment o si té prolapse uterí (descens de la matriu). Per aquesta raó, s'ha de comprovar regularment si l'anell està ben col·locat a la vagina.

   'NuvaRing' ha d'estar a la vagina de manera contínua durant 3 setmanes. Si l'anell s'expulsa accidentalment, i ha estat fora de la vagina menys de 3 hores, pot rentar-se amb aigua freda o tèbia (no calenta) i reinserir-se de manera immediata.

   Com més temps hagi estat 'NuvaRing' fora de la vagina i com més vegades s'hagi produït aquesta situació de l'interval sense anell, hi haurà més risc d'embaràs?. Si l'interval de temps és superior a les 3 hores, la dona ha de rebutjar aquest anell i escollir entre inserir-se un nou de manera immediata o esperar al sagnat per deprivació e inserir-lo abans que transcorrin 7 dies des del moment en què l'anell anterior es va extreure o es va expulsar. Aquesta última opció només ha d'escollir-se si l'anell s'ha utilitzat continuadament durant els 7 dies precedents.

   3. Puc usar tampons amb l'anell mensual?

   Les dades farmacocinètiques, que es refereixen als processos pels quals un fàrmac passa després de ser aplicat a l'organisme, mostren que l'ús de tampons no presenta cap efecte sobre l'absorció sistèmica de les hormones alliberades per l'anell vaginal. En estranyes ocasions, 'NuvaRing' pot expulsar-se en extreure's un tampó.

   4. Puc endarrerir la menstruació?

   Si en casos excepcionals es necessita endarrerir un període, la dona pot inserir-se un nou anell sense deixar la pausa sense anell. Aquest anell es pot usar fins a 3 setmanes més, durant les quals la dona pot experimentar sagnat o tacat. Seguidament es reprèn l'ús habitual de 'NuvaRing' després de l'interval habitual d'una setmana sense anell.

   Per canviar el període a un altre dia de la setmana diferent de l'habitual amb l'esquema actual, es pot recomanar a la dona que escurci el següent interval sense anell els dies que vulgui. Com més curt sigui l'interval sense anell, més augmenta el risc que no tingui sagnat per deprivació i experimenti sagnat intermenstrual i tacat durant l'ús del següent anell.

   5. Es pot usar l'anell juntament amb un condó?

   Sí. De la mateixa manera que altres mètodes anticonceptius hormonals, l'anell no protegeix contra la sida ni contra qualsevol altra malaltia de transmissió sexual. Per tant, cal usar condó sempre que es consideri necessària la protecció contra aquestes malalties.

   6. Com s'ha de guardar l'anell abans d'usar-lo?

   La persona que utilitzi l'anell vaginal ha d'anotar la data de dispensació a l'embalatge. El producte ha d'inserir-se no més tard de 4 mesos a partir de la data de dispensació i sempre abans de la data de caducitat, en cas que sigui anterior. En aquests quatre mesos cal conservar-lo per sota de 30 graus centígrads i conservar-lo a l'embalatge original per protegir-lo de la llum i de la humitat.

   7. Puc tenir algun efecte secundari o molèstia?

   Les reaccions adverses que s'han citat més freqüentment en els assajos clínics amb 'NuvaRing' han estat cefalea, infeccions vaginals i flux vaginal, cadascuna esmentada per un 5-6% de les dones. Tot i això, cal tenir en compte que el prospecte de l'anell vaginal adverteix que totes les dones que prenen anticonceptius hormonals combinats corren risc més alt de presentar coàguls de sang en les venes o en les artèries.

   8. Es pot perdre l'anell al cos?

   No, és físicament impossible que l'anell es desplaci a una altra part del cos.

   9. Què passa si desitjo interrompre aquest tractament i quedar-me embarassada?

   L'anell vaginal està indicat per prevenir l'embaràs. Si la dona vol deixar d'usar 'NuvaRing' perquè desitja quedar-se embarassada, es recomana esperar fins que hagi tingut la seva primera regla natural abans d'intentar concebre. Això l'ajudarà a calcular la data del part.

   10. Cal utilitzar un altre mètode durant els 7 dies de descans?

   No caldria, però si la dona es desvia del règim recomanat (tres setmanes consecutives col·locat i una setmana de descans) pot reduir-se l'eficàcia anticonceptiva i el control del cicle.

   11. A partir de quin moment ja és eficaç l'anell vaginal després de col·locar-se?

   Si no s'ha utilitzat un tractament anticonceptiu hormonal anterior en el cicle precedent,'NuvaRing' ha d'inserir-se el primer dia de la menstruació tot i que també és possible iniciar l'ús en els dies 2-5, però durant el primer cicle es recomana un mètode de barrera addicional durant els primers 7 dies d'ús de l'anell vaginal.

   Si es realitza un canvi des d'un altre anticonceptiu hormonal combinat, la dona ha d'inserir-se l'anell vaginal com més tard l'endemà després del període de descans habitual. Si l'ús d'aquest mètode anterior era correcte i continu i no existeix embaràs, la dona podria canviar qualsevol dia del cicle. En tots els casos, ha d'utilitzar un mètode de barrera complementari durant els primers 7 dies d'ús de l'anell vaginal.

   12. Canvia el sagnat menstrual després de començar el seu ús?

   Un extens estudi comparatiu amb un anticonceptiu oral de levonorgestrel/etinilestradiol 150/30 ug en què s'avaluaven les característiques de sagnat vaginal durant 13 cicles va mostrar una incidència baixa de sagnat intermenstrual o tacat amb 'NuvaRing' (2,0-6,4%). A més, en la majoria dels subjectes (58,8-72,8%), el sagnat vaginal es va limitar exclusivament al període de descans sense anell.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés