Actualitzat 24/11/2015 18:19

Com protegir els nens de la violència

Niña en otoño, temperaturas, entretiempo, parque,
PIXABAY

Els nens i les nenes són especialment vulnerables a la violència perquè són individus en desenvolupament i la violència, ja sigui directa o indirecta, deixa una empremta inesborrable en el seu desenvolupament, una empremta que els marcarà per a sempre. Per aquest motiu, és fonamental saber com protegir-los, ajudar-los a donar sentit a la violència que veuen o viuen i, d'aquesta manera, evitar-ne les conseqüències negatives en el seu desenvolupament.

   La violència sempre ha estat present en les societats humanes. Avui en dia, continuem lluny d'eliminar els actes violents i són una nota dominant en les interaccions individuals i grupals que es produeixen entre les persones i els grups. La violència en el món s'estén com una plaga i arriba a tots els racons de manera directa o indirecta. Aquesta extensió no és aliena als més vulnerables, no és aliena als infants. Són molts els nens i les nenes que es veuen afectats per actes violents, en el pitjor dels casos els pateixen directament i en el millor són testimonis d'uns actes als quals encara no saben donar una explicació.

QUÈ ENTENEM PER VIOLÈNCIA?

   La violència és un concepte complex, ja que assumeix diferents formes. Independentment de la forma que assumeixi, podem definir-la com l'acte, conducta o actitud que de manera intencionada es posa en marxa amb la finalitat de causar un mal o una submissió (física, psíquica, sexual, verbal...) a una altra persona o col·lectiu, i que deixa una marca permanent en el seu desenvolupament. La violència és qualsevol acció destinada a atemptar contra la integritat física, psíquica, sexual o moral d'un altra persona o grup.

LES CONSEQÜÈNCIES DE LA VIOLÈNCIA EN ELS NENS I LES NENES

   Quan els nens i les nenes són exposats a la violència, ja sigui perquè la pateixen directament o perquè la presencien diàriament, es produeix un impacte en el seu desenvolupament, un impacte que els deixa una empremta silenciosa per a sempre.

   Una recent investigació de la Universitat de Londres, dirigida pel Dr. Eamon McCrory, demostra que els nens i les nenes que han estat víctimes directes del maltractament aprenen un patró per protegir-se i es tornen hipervigilants. Les àrees cerebrals encarregades de detectar amenaces són més sensibles i activen l'alerta amb més freqüència, provoquen un desgast emocional i cognitiu i generen un nivell d'ansietat molt intens. Els investigadors afirmen que la reacció dels nens i les nenes és la mateixa que la dels soldats després de la guerra.

   Els perills d'aquesta activació són indiscutibles: des de trastorns de l'estat d'ànim com l'ansietat, atacs de pànic, fins a trastorns del comportament, no és extrany que aquests nens i nenes responguin amb violència, fins a trastorns fòbics.

CONSELLS PER PROTEGIR ELS NENS I LES NENES DE LA VIOLÈNCIA

No podem protegir-los de la violència en un món on aquesta és una realitat tan estesa, però si que podem protegir-los de les conseqüències i educar-los per prevenir que pateixin actes violents.

1.   Prevenció i conscienciació. Per evitar que els nens i les nenes pateixin la violència i siguin víctimes de qualsevol de les manifestacions (maltractament, abús, persecució...) és fonamental educar per a la prevenció i la conscienciació. Ensenyar-los a posar límits, a dir que no i a condemnar aquests actes. És molt important que sàpiguen reconèixer-los i que sàpiguen demanar ajuda.

2.   Educació emocional i en valors. Per protegir-los de les conseqüències de la violència quan hi estan exposats de manera indirecta és molt important una educació emocional i en valors que els faci possible el desenvolupament de la resiliència i d'un criteri que els permeti donar sentit a les situacions viscudes. Això no implica acceptar-les, sinó saber condemnar-les des de la pau.

LA VIOLÈNCIA EN EL MÓN CIVILITZAT

   La violència hauria d'estar eradicada en el nostre món "civilitzat" que aparentment defensa uns valors contraris. En un món civilitzat on les persones ens diferenciem dels animals precisament per la capacitat de raonar, de no deixar-nos portar per impulsos primaris, per ser tolerants i capaços de d'entendre la diferència. En una societat on les persones som capaçes de col·laborar i de comprendre que el bé de tots està per sobre i resulta més beneficiós que el bé individual, i on les persones tenim la capacitat de desenvolupar estratègies no violentes per solucionar els conflictes. En un món civilitzat on sabem tot això encara no s'ha eradicat la violència.

   La violència creix en societats on s'emfatitza la competitivitat i els valors individualistes. En aquest tipus de societat s'entén que l'objectiu està per sobre dels mitjans, no importa qui, ni quants puguin prendre mal, sempre que s'aconsegueixin els objectius proposats. La llei del més fort implica un campi qui pugui en una lluita per ser el més fort, per aconseguir els objectius i protegir-se dels altres en aquesta lluita.

L'ORIGEN DE LA VIOLÈNCIA

   La violència és una característica inseparable dels valors de les societats actuals. Vivim en un món violent, amb societats violentes, on els nens i les nenes pateixen i estan exposats a bombardejos continuat de violència. Aquests futurs adults creixen i es desenvolupen en un clima ple de violència i es converteixen d'aquesta manera en l'origen de la violència.

   Trobem l'origen de la violència en els petits actes, en el dia a dia, en les famílies i en les escoles. Aquests petits actes que deixem passar, que observem passivament, són el germen dels grans actes violents que després ens sorprenen i ens escandalitzen.

   La necessitat d'una educació contra la violència és la clau per a un món millor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés