Actualitzat 31/03/2015 11:11

Com estudiar a les millors universitats del món

Universidad de Berkeley
Foto: NOAH BERGER / REUTERS

MADRID, 31 Mar. (EDIZIONES) -

   Estudiar a una de les millors universitats del món té enormes avantatges. Coneixeràs professors i alumnes magníficament qualificats, faràs una xarxa de contactes internacionals que et podran servir de gran ajuda en el futur, estudiaràs en anglès i, quan acabis la carrera, dominaràs l'idioma. A més, donaràs un important impuls al teu futur laboral i faràs amics de qualsevol part del món. Vols saber com aconseguir-ho?

1. TINC EL PERFIL ADEQUAT?

   Les millors universitats del món tenen professors i alumnes brillants,
els últims avenços en tecnologia i estan immerses en importants programes d'investigació. Per mantenir-se en el cim més alt, busquen futurs líders, persones amb grans expectatives laborals.

   L'expedient acadèmic és una part important en el procés de selecció. Haver tingut qualificacions altes en la teva etapa escolar és una bona carta de presentació. Però, si no tens unes notes excel·lents, tampoc et desanimis. La teva activitat extracurricular demostrarà que tens el que busquen.

   Per exemple: El meu somni és ser agent de borsa i vull estudiar a Harvard. La millor manera que tinc de demostrar que això és realment al que em vull dedicar és aportant proves. "He realitzat cursos en línia gratuïts a universitats americanes per especialitzar-me".

   Un altre exemple que et pot servir de guia: Vull estudiar Màrqueting a Standford. "He acudit a conferències que ha fet aquesta universitat al meu país relacionades amb el Màrqueting digital".

   Els qui s'encarreguin del procés de selecció, veuran que demostres interès i que, a més, tens un nivell d'anglès suficient per entendre els continguts en una llengua que no és la teva. Però, el més important: els demostraràs que valores l'ensenyament de les intituciones americanes.

   Dos factors més que poden jugar a favor teu són la solidaritat i l'experiència a l'estranger. D'una banda, demostrar interès pels altres és fonamental. Col·labora amb alguna associació o ONG amb la qual t'identifiquis per mostrar que, realment, estàs conscienciat amb els problemes del teu entorn. I, d'altra banda, haver estat allunyat dels teus familiars demostra que coneixes altres cultures i que has viscut de manera independent.

2. TINC CLAR ON VULL ESTUDIAR?

   Un cop tinguis clar que tens el perfil que busquen, fes un llistat amb els centres que més s'adaptin als teus interessos acadèmics. No caiguis en l'error d'obcecar-te amb una sola institució. Pensa que, com més seleccions facis, més probabilitats tindràs que t'acceptin a algun lloc.

   Posa molta atenció en les pràctiques a empreses que ofereix cada centre. Si trobes una universitat que atorga beques a Google i el teu somni és treballar en aquesta empresa, no hi pensis més i intenta entrar-hi costi el que costi.

   A més, els rànquings anuals, com el que realitza la Universitat de Xangai, et poden servir de gran ajuda a l'hora de prendre una decisió.

   Una recomanació: busca el llistat dels millors centres a la teva àrea d'estudi. La millor universitat del món és Harvard, però si vols estudiar una enginyeria, el millor centre per fer-ho és el MIT (Institut de Tecnologia de Massachusetts).

3. COMPLEIXO ELS REQUISITS ACADÈMICS?

   - Bon nivell d'anglès. És imprescindible per accedir a les millors universitats del món. Tingues en compte que si no el domines, el teu rendiment del curs no serà adequat.

   En general, el nivell es mesura mitjançant l'examen TOEFL o IELTS. Aquests títols valoren la capacitat de comunicació oral i escrita, com també el nivell de comprensió de l'idioma.

   - Un CV complet. Has de revisar el teu currículum i comprovar que plasma amb exactitud la imatge que vols mostrar al comitè d'admissió. No oblidis la formació extracurricular, els esports que practiques, a què et dediques després de sortir de l'escola.

   - 'Essay' i carta de recomanació. La millor manera de presentar-te al departament d'admissió és amb una redacció o 'essay' en què expressis les ganes d'estudiar en aquesta universitat, les expectatives de futur un cop acabis la carrera i què pots aportar a la institució.

   Però, no n'hi ha prou amb una presentació feta per tu mateix. Has de trobar, també, una tercera persona que et conegui i que parli de tu. Bé sigui per haver estudiat amb tu, haver estat el teu cap o per treballar a la mateixa empresa.

   Haurà d'escriure una carta en anglès en què detalli les teves qualitats i expliqui què és el que li vas aportar quan va compartir aquesta experiència amb tu i per què creu que estàs qualificat per estudiar en un centre de prestigi.

4. COM AFRONTO UNA ENTREVISTA?

   Si et truquen per fer-te una entrevista és molt bon senyal. Els has convençut per escrit, ara necessiten que ho facis també cara a cara. Mostra seguretat en tu mateix, demostra entusiasme per entrar a formar part de la universitat i no menteixis en res del que expliquis.

   Et formularan preguntes del tipus: Per què vols estudiar en aquesta institució i no en una altra? Com et defineixes? Què pots aportar a la resta dels teus companys?

   Tingues en compte que els qui et faran l'entrevista, n'han fet moltes i saben quines preguntes fer-te per conèixer el teu caràcter i per comprovar si estàs mentint. Et faran preguntes sobre la teva vida personal: situacions complicades per les quals has passat o problemes que has hagut d'afrontar.

   El més important és ser natural i confiar en tu mateix. Que t'aprenguis un discurs de memòria no et valdrà per res.

   Et recomanem que escriguis un guió en el qual incloguis tots els aspectes en què vulguis posar èmfasi al llarg de l'entrevista. Per exemple: he estat delegat de la meva classe durant 4 anys, he fet classes de suport als meus companys abans dels exàmens i als 12 anys vaig haver d'adaptar-me a un nou entorn perquè van destinar el meu pare a una altra ciutat.

5. ON BUSCO FINANÇAMENT?

   Si has seguit tots els passos i has assolit el teu objectiu, posa't en marxa per trobar una beca que s'adapti a les teves necessitats. La majoria de les organitzacions només et concediran l'ajuda quan demostris que has superat amb èxit l'admissió a la universitat corresponent. I, en general, com més bo sigui el centre en què vagis a estudiar, més possibilitats tindràs de ser becat.

   Et deixem un llistat de llocs als quals acudir per trobar el finançament que necessites:

   - Fundació Ramón Areces

   - Fundació Eduarda Just

   - Fundació Rafael del Pino

   - Fundació Pedro Barrié de la Maza

   - Fundació Banc Santander

   - Mutua Madrileña

   - Fundació La Caixa

   - Comissió Fulbright

   - Talentia

   - Vulcanus




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés