Publicat 27/10/2021 21:05

Collboni (PSC) lamenta la judicialització del projecte de l'Hermitage: "No té sentit"

Archivo - Arxivo - L'espai de la Nova Bocana del Port de Barcelona, on es preveu la construcció del museu Hermitage Barcelona, a 6 d'agost de 2021, a Barcelona, Catalunya (Espanya). La construcció del museu Hermitage Barcelona en aquest espai és actual
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BComú assegura que el seu 'no' al projecte no és "per un tema ideolgic"

BARCELONA, 27 oct. (EUROPA PRESS) -

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha lamentat aquest dimecres la judicialització del projecte del museu Hermitage Barcelona a la Nova Bocana del Port de Barcelona: "No té sentit".

Ho ha dit en declaracions a Europa Press, que ha consultat a grups municipals, entitats comercials, galeristes i vens, després que Hermitage Barcelona hagi dit en una carta oberta publicada aquest mateix dimecres en la qual expressa el seu desig d'installar-se a la ciutat.

De fet, els promotors del museu han presentat un recurs contenciós-administratiu contra l'Ajuntament de Barcelona després que aquest l'hagi fet contra el Port de Barcelona per la concessió de la Nova Bocana que va aprovar el 26 de maig.

"La nostra posició continua sent a favor del projecte del Liceu i l'Hermitage, per s'ha d'intentar fer un projecte en el que tots se sentin cmodes", ha explicat el líder socialista, que ha recordat que els promotors tenen uns drets adquirits.

Collboni ha recordat que el PSC es va abstenir a la Comissió de Govern extraordinria en la que BComú va proposar denegar el conveni que el Port volia establir amb Hermitage Barcelona: "Vam advertir que s'obriria la via judicial. És una molt mala notícia".

Preguntat per si el PSC segueix en contacte amb els promotors de l'Hermitage a la ciutat, ha respost que sempre han mantingut el dileg amb ells encara que no hi ha cap negociació més enll.

En una roda de premsa aquest dimecres, la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz (BComú), ha reiterat el 'no' de la seva formació al projecte i va negar que la seva posició sigui "per un tema ideolgic", i ha defensat que el consistori va oferir ubicacions alternatives als promotors del museu i que aquests no van voler canviar el seu projecte, segons ella.

OPOSICIÓ

El portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Coronas, ha criticat aquest dimecres en roda de premsa que el Govern municipal ha fet una gestió "dramtica" perqu, segons ell, no han estat suficientment clars, i ha lamentat que la decisió de la ubicació del museu la pugui acabar prenent un jutjat i no la ciutat.

La líder de Junts a Barcelona, Elsa Artadi, també ha dit en una roda de premsa aquest dimecres que "era previsible" que es judicialitzés el procés, i ha advertit que l'Ajuntament pot rebre un doble impacte: no acollir el museu i fer front a una hipottica indeminització als promotors si se'ls nega la concessió que li va atorgar el Port de Barcelona.

La presidenta de Cs a l'Ajuntament, Luz Guilarte, ha dit que aposten perqu l'Hermitage es converteixi en el nou equipament cultural de referncia a la ciutat, i ha destacat "l'enorme pacincia" dels promotors per seguir amb ganes d'obrir un projecte a la capital catalana malgrat les dificultats.

Josep Bou (PP) també ha lamentat que la situació hagi arribat als jutjats: "Del que es tracta és de fer més gran Barcelona, promocionar-la internacionalment i captar turisme de qualitat", i ha dit que espera que el projecte es pugui installar finalment a la ciutat.

La líder de BCN Canvi, Eva Parera, ha ressaltat que el projecte de l'Hermitage és una inversió privada cultural que vol seguir a la ciutat malgrat el "'no' de BComú, PSC i ERC", i ha demanat al Govern municipal que rectifiqui el seu posicionament.

COMERCIANTS, VENS I GALERISTES

El president de l'associació comercial Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha explicat que l'obertura del Museu Hermitage a Barcelona contribuiria al fet que la ciutat tingués un turisme de qualitat, menys massificat i més desestacionat que consumeix més: "Ens installem una vegada més en el negacionisme", ha lamentat.

El vicepresident de l'Associació de Vens de la Barceloneta, Manuel Martínez, ha recordat que el barri va presentar un manifest en suport al projecte de l'Hermitage a la ciutat que va recollir més de 4.000 signatures, i ha atribut la negativa al projecte a "l'enrocament personal" de la tinent d'alcalde Janet Sanz.

El director de la Galeria Senda de Barcelona, Carlos Durán, ha dit que li costa entendre que una ciutat no vegi amb optimisme i illusió l'arribada d'un projecte cultural que no ve a substituir a uns altres, sinó a complementar-los, i ha destacat que el procés de judicialització situa el debat en l'hostilitat: "No reconec en aquestes actituds a la Barcelona de sempre".

El president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, Flix Bentz, ha defensat el projecte, i ha recordat que els promotors de l'Hermitage es van oferir a collaborar conjuntament amb la seva galeria i amb altres entitats de la ciutat: "Haurien d'arreglar-se els problemes sense arribar als tribunals, i més quan parlem d'un projecte cultural que vol venir a la ciutat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés