En 2025 el DHub acollir una exposició retrospectiva sobre la seva obra
BARCELONA, 2 set. (EUROPA PRESS) -
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha lliurat aquest dilluns a la tarda la Medalla d'Or de Barcelona a títol pstum a la família del dissenyador industrial Miguel Milá, en reconeixement a "una trajectria professional que ha contribut a la projecció internacional de la ciutat".
El guardó va ser aprovat pel govern municipal a la Comissió de Govern del 13 de juliol, abans de la mort del dissenyador el passat 13 d'agost als 93 anys, ha informat l'Ajuntament de Barcelona en un comunicat.
El reconeixement, que s'ha lliurat a la dona del dissenyador, Cuqui Valcárcel, en un acte a l'Ajuntament, pretén posar en valor la trajectria de Milá com a "pioner" del disseny industrial així com la seva contribució a la difusió internacional de Barcelona i de Catalunya.
Collboni ha anunciat en l'acte que el Disseny Hub de Barcelona (DHub) acollir el 2025 una exposició retrospectiva sobre l'obra de Miguel Milá que comissionar el seu fill Gonzalo.
"LLEGAT UNIVERSAL"
A més, l'alcalde ha destacat el "llegat universal d'uns dissenys pioners que dcades després segueixen vigents", així com la importncia de la defensa de la qualitat de l'espai públic i el seu humanisme minimalista, en les seves paraules.
Per a Collboni, el disseny ha d'estar al servei de les persones i les seves necessitats i ha subratllat que la ciutat de Barcelona est agrada amb el dissenyador, qui "ser sempre un referent ineludible de la cultura contempornia".
CARRERA PROFESSIONAL
Milá va iniciar la seva carrera professional collaborant en el despatx dels arquitectes Alfonso Milá (el seu germ) i Federico Correa i, més tard, va fundar l'empresa Trabajos Molestos, més coneguda com a Tramo, junt amb els arquitectes Francisco Ribas i Eduardo Pérez.
El dissenyador catal va treure els seus primers models dels llums TMC (1958) i TMM (1961) a través de Tramo i, més endavant, va continuar la seva trajectria professional amb altres dissenys, com el llum Cesta (1964) i la M68 (1968).
Entre els dissenys més recents de Milá, destaquen la maneta de porta per a FSB, el cendrer paraigüer Túmbalo, el banc NeoRomántico Clásico, el NeoRomántico Liviano i el Neocombo.
El 1960, Milá va ser un dels fundadors de la secció de disseny industrial del Foment dels Arts Decoratives (Adi-Fad) junt amb noms com André Ricard, Antonio de Moragas, Oriol Bohigas o Rafael Marquina.
Milá es va convertir en el primer guanyador del Premi Nacional del Disseny en 1987, i també ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1993), el premi Compasso d'Oro internazionale (2008) i la medalla al Mrit de les Belles arts (2016); i, recentment, va rebre el Madrid Design Festival Award 2024.