Publicat 11/8/2020 14:58:30 +02:00CET

Colau veu inacceptable l'acord d'Hisenda sobre els romanents: "És una falta de respecte"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
EUROPA PRESS

Critica que l'Estat deixa els ajuntaments "lligats de peus i mans" i confia que rectifiqui

BARCELONA, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat d'inacceptable l'acord del Ministeri d'Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (Femp) sobre l'ús dels romanents i el superàvit municipal, i considera que "és una falta de respecte i incomprensió cap al municipalisme".

"La proposta que ha fet el Ministeri d'Hisenda és senzillament inacceptable perquè no ens dóna cap fons extraordinari i a més pretén que li lliurem els estalvis que hem fet amb la bona gestió d'aquests anys perquè ell ens retorni una petita part", ha lamentat Colau aquest dimarts en declaracions als periodistes.

Ha criticat que l'Estat "hagi pogut anar als mercats internacionals a finançar-se", que les comunitats autònomes hagin tingut un fons extraordinari de 16.000 milions d'euros i que deixi els ajuntaments lligats de peus i mans --ha dit-- per atendre a les necessitats més bàsiques de la ciutadania.

La primera edil ha subratllat que des de l'Ajuntament de Barcelona no tindran cap dubte en utilitzar tots els recursos per atendre a les necessitats bàsiques dels ciutadans: "Si això vol dir que a final d'any s'haurà fet dèficit i haurem d'utilitzar una part d'aquests romanents, doncs els haurem utilitzat".

En aquest sentit, ha alertat que els ajuntaments ja estaven "molt infrafinanciats" abans de la crisi causada per la Covid-19, que ha provocat que el consistori hagi deixat d'ingressar uns 300 milions d'euros i hagi incrementat la despesa social, ha explicat.

"RECTIFICAR SÍ O SÍ"

Així mateix, ha demanat "una mica de justícia" perquè els ajuntaments puguin utilitzar tota la seva capacitat financera i ha confiat que a partir de setembre es revisi el decret llei que recull l'acord entre el Govern central i la Femp, ja que no compta amb els suports suficients per ser convalidat al Congrés.

"Aquest decret ha de canviar radicalment perquè no només és injust perquè pretén que els nostres recursos vagin a l'Estat quan nosaltres necessitem ampliar la nostra capacitat de despesa, sinó que a més no permet ajudar a qui més ho necessita", ha valorat Colau.

"El Ministeri d'Hisenda haurà de rectificar sí o sí", ha assenyalat, i ha lamentat no haver pogut negociar l'acord.