Colau proposa un contracte de neteja amb sensors que prepari la ciutat per premiar el reciclatge

Janet Sanz i Frederic Ximeno
EUROPA PRESS
Actualitzat 16/4/2018 16:00:14 CET

La comissió d'Ecologia votarà el plec, que augmenta el control públic per evitar fraus

BARCELONA, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Ada Colau ha proposat que el nou contracte de neteja inclogui contenidors amb sensors que indiquin quan queden plens per optimitzar rutes i que preparin el sistema per poder aplicar en el futur mecanismes per premiar als ciutadans que realitzin correctament la separació selectiva de les escombraries.

La proposta de contracte no aborda ni penalitzacions ni bonificacions per aquestes conductes, però sí que possibilita incorporar elements que incentivin en el futur el reciclatge, amb l'objectiu de passar del 36% de recollida selectiva al 60%, ha assenyalat en declaracions als mitjans aquest dilluns la tinent d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz, al costat del comissionat Frederic Ximeno.

Ximeno ha explicat que els mecanismes són diversos, i inclouen sistemes com targetes per obrir els contenidors o xips a les borses, i ha afegit: "El que necessitem és que els contenidors estiguin preparats" per aplicar sistemes en el futur, ja que el contracte és de vuit anys prorrogable a dos més, i en una dècada s'avançarà en aquest sentit, segons ell.

El pressupost de licitació és de 307 milions anuals --més del 10% del pressupost municipal-- i el contracte previsiblement entrarà en vigor al novembre del proper any, quan els contenidors ja començaran a incorporar sensors que avisaran de quan estiguin plens, la qual cosa permetrà millorar rutes, la seva ubicació i també el control públic.

El comissionat ha dit que també s'inclouran automatismes per garantir el seguiment i control permanents --com GPS--, i que la proposta de contracte també aposta per ampliar progressivament el sistema de recollida porta a porta ---també la comercial--- i reforçar la recollida en nuclis històrics, entre altres objectius.

La proposta també preveu reorganitzar la posició dels contenidors: actualment s'agrupen els de vidre, paper i envasos d'una banda i els de orgànica i resta per un altre, i vol posar-los tots junts o bé separar només la de resta quan no sigui possible per espai.

EVITAR EL FRAU

"Fa pocs mesos sortien a la llum casos de possibles fraus vinculats a la recollida i la neteja. Hem volgut assegurar que les administracions ens enfortíem amb totes les eines" per garantir el control públic i la transparència, ha dit Sanz en referència a possibles incompliments de Fomento de Construcciones i Contratas (FCC).

Preguntada pels mitjans, Sanz ha recordat que per llei només es pot rebutjar atorgar un contracte a una empresa si està condemnada per corrupció o frau amb una sentència ferma i, sobre la possibilitat de remunicipalizar el servei, ha dit que tots els estudis ho han desaconsellat pel volum del seu pressupost i empleats --afecta uns 4.000 treballadors, que seran subrogats--.

Per evitar males praxis, el nou contracte elimina el sistema de pagament a l'empresa segons topalls --amb un preu fins a certa quantitat i menys a partir d'aquesta-- i hi haurà un pagament fix que bonifiqui en funció dels quilos de selectiva que es recullin, ha destacat el comissionat.

SOSTENIBILITAT I CLÀUSULES SOCIALS

Ximeno ha avançat que, per adjudicar el contracte, es tindrà en compte la perspectiva ambiental, valorant la reducció del soroll i de la contaminació dels vehicles --no podran ser dièsel--, i ha dit que la proposta persegueix la flexibilitat i l'adaptabilitat als territoris, a l'evolució de la ciutat i al canvi climàtic.

Les empreses que optin al concurs hauran de presentar un pla de subcontractacions i pagaments que no es podran modificar durant la vigència del contracte, i les condicions hauran de ser de sous d'almenys 1.000 euros per com a mínim sis mesos, alguna cosa que s'haurà de justificar si no es compleix, ha dit el comissionat.

A més, s'haurà de contractar un mínim d'un 10% amb empreses d'economia social, i la neteja dels interiors d'illa de l'Eixample es treuen del contracte i s'adjudicaran a part a empreses d'inserció social mitjançant concurs.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.