Colau planteja que la reforma de la Model converteixi les galeries en passatges oberts

Projecte de reforma de la Model
AJUNTAMENT DE BARCELONA
Publicat 4/12/2018 17:11:08CET

Els espais interiors acolliran un institut-escola, una guarderia i habitatge públic

BARCELONA, 4 Des. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts la proposta de reforma de l'antiga presó Model, que conserva íntegrament la seva estructura i preveu convertir cinc de les seves sis galeries en passatges oberts, mentre que la quarta galeria es mantindrà íntegrament per acollir l'Espai Memorial.

En una roda de premsa, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat que el centre del panòptic també es conservarà i actuarà com a plaça oberta que connectarà totes les galeries, que acolliran un institut-escola, una guarderia, habitatge públic i un espai per a joves, entre d'altres.

En aquest sentit, en funció dels usos que s'acabi donant a cada braç s'optarà, o bé per mantenir les costelles o arcs de l'estructura, per conservar els murs interiors, o per mantenir la coberta: "Volem passar d'un espai trist i dolorós, símbol de repressió, a un espai obert, ple de vida i de gent".

També es mantindrà l'edifici de l'administració, on s'ha planificat una residència de gent gran, i l'edifici de tallers, en el qual s'ha projectat construir habitatge públic, i el projecte contempla un poliesportiu i un parc urbà d'uns 14.000 metres quadrats.

L'estratègia del Govern municipal és crear un parc obert que connecti els diferents equipaments amb zones comunes per descansar i de passeig, i que podran tenir diferents usos com horts urbans, mercats de pagès i espais esportius: "Es guanyarà prop de 20.000 metres quadrats d'espai públic", ha insistit Colau.

INVERSIÓ DE 47,6 MILIONS

En total, el projecte dibuixa set equipaments: un institut-escola, una guarderia, una residència per a gent gran, un espai per a joves, un espai d'economia social i solidària, un poliesportiu semisoterrat i un Espai Memòria, que comptarà amb una inversió municipal de 47,6 milions d'euros.

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha detallat que altres administracions i entitats consorciades com la Generalitat hauran d'invertir uns 46 milions en la reforma, que té com a repte actualitzar el Pla Director de la Presó de la Model del 2009 i presentar la proposta a veïns i entitats de l'entorn.

En relació amb la construcció d'habitatge públic, Colau ha afirmat que es podran construir uns 150 pisos en quatre emplaçaments diferents: a l'edifici tallers i en tres espais de les galeries que actualment donen al carrer Nicaragua, i calcula que hi haurà més de 12.000 metres quadrats de sostre d'habitatge.

Sanz ha dit que el projecte ha comptat amb un grup impulsor i de seguiment format per 28 entitats vinculades a la Model, amb els quals s'han realitzat quatre tallers temàtics oberts als veïns, i als quals han assistit un total de 300 persones, a més d'accions informatives i sessions amb col·lectius específics.

CALENDARI

L'objectiu del Govern municipal és començar a desenvolupar en detall cada element de la futura Model a través de reunions amb membres participatius per plasmar les característiques del nou espai en el Pla Director, que està previst acabar a mitjan gener.

A continuació, preveu redactar la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que actualitzarà el planejament urbanístic a partir del Pla Directe, i el primer trimestre del 2019 es llançarà el concurs arquitectònic: primer, el de l'edificació i la urbanització del parc, i, després, la dels equipaments.

El consistori preveu començar les obres a finals del 2020, i ha detallat que, a més dels 47,6 milions de recursos municipals, es necessitarà una injecció de 46,7 milions de la Generalitat i entitats consorciades per a l'institut-escola, la residència de gent gran i la part d'habitatge públic que depèn de l'Institut Municipal d'Habitatge i la Rehabilitació de Barcelona (IMHAB).

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.