Publicat 03/11/2015 19:04

Colau exigeix a subministradores de serveis assumir part del deute per impagaments

Un 10% de llars pateix pobresa energètica i sobretot afecta la franja del Besòs i Ciutat Vella

BARCELONA, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha reunit aquest dimarts amb directius de les empreses subministradores Aigües de Barcelona, Endesa Catalunya i Gas Natural, a les quals ha demanat crear un fons de deute per impagaments de factures en el qual contribueixin també les empreses per reduir l'impacte de la pobresa energètica, que afecta al voltant d'un 10% de les llars de la capital catalana, ha assenyalat.

"Són grans companyies que treballen amb subministraments bàsics i que declaren milers de milions en beneficis", fet pel qual haurien d'assumir part dels deutes, ha defensat en roda de premsa després de la reunió, en què han participat les tinents d'alcalde Laia Ortiz i Janet Sanz i el director general d'Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero; el director de Servei al Client de Gas Natural Fenosa, Josep Codorniu, i la directora general d'Endesa Catalunya, Isabel Buesa.

Colau ha destacat la necessitat de crear aquest fons perquè "les famílies vulnerables que no poden pagar avui tampoc podran pagar el mes que ve, i no és just que se'ls acumuli el deute ni tampoc que ho assumeixi l'administració pública. Cal que les companyies també assumeixin la seva part".

GRUP DE TREBALL

Ha explicat que les companyies s'han mostrat "disposades a col·laborar" i que han acordat crear un grup de treball per actualitzar convenis i protocols i concretar el percentatge que assumirien les companyies, i també per millorar els canals de comunicació entre l'Ajuntament i les empreses i cap a la ciutadania.

S'ha mostrat convençuda que aviat es detallarà un acord concret, i ha avisat que, si no, l'Ajuntament aplicarà "la llei amb tot el seu rigor i tots els mecanismes perquè aquesta coresponsabilitat s'acabi de materialitzar".

Colau ha recordat que la Llei d'Emergència Habitacional i Pobresa Energètica, aprovada el juliol al Parlament, preveu aquesta coresponsabilitat i també que es prioritzi la prevenció i no es produeixin talls de subministraments per motius econòmics.

REHABILITACIÓ I NOUS CANALS

Colau ha apostat per ampliar les ajudes a la rehabilitació energètica i subvencionar més del 25% que actualment s'ofereix a cobrir el consistori, però ha defensat la necessitat de crear "un fons conjunt amb les companyies perquè assumeixin també part de la responsabilitat", una cosa en què ha coincidit la tinent d'alcalde Janet Sanz, que ha assenyalat que les empreses han de col·laborar a detectar els habitatges i edificis amb més necessitats.

L'alcaldessa ha destacat que impulsaran actuacions concretes i per millorar també la informació en els barris més afectats, que es concentren en la franja del Besòs --en els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí-- i també a Ciutat Vella.

El Govern de Colau aposta també per crear nous canals d'accés a les ajudes, que actualment només es fa a través dels serveis socials, i permetre-ho també mitjançant les oficines d'habitatge i les d'atenció ciutadana.

TALLS DE SUBMINISTRAMENT EVITATS

Colau ha destacat que Aigües de Barcelona ja té un protocol propi amb l'Àrea Metropolitana mitjançant el qual assumeix un 50% dels impagats de famílies vulnerables --"cal avançar en aquesta línia", segons ella-- amb el qual ha evitat talls de subministrament a unes 3.000 famílies a la ciutat.

Per part d'Endesa, s'ha paralitzat el tall de subministrament a 981 famílies fins al setembre a petició dels serveis socials, mentre que Gas Natural ha aturat altres 350 talls també en el mateix període a través d'aquest canal.

Preguntada pels talls de llum, ha detallat que sí es produeixen una mitjana d'uns 1.500 al mes, però que no es detalla quants d'aquests es deuen a situacions de vulnerabilitat i que molts són per altres causes, com ara canvis d'habitatge, ha citat.

FONS DE L'AJUNTAMENT

"No arribem a totes les famílies que necessiten ajuda en els subministraments bàsics", ha admès Colau, que ha recordat que l'Ajuntament té un fons des del mandat anterior per cobrir els impagaments de factures per motius econòmics per evitar els talls de subministraments, mitjançant el qual s'han atorgat 3.977 ajudes fins a principis d'octubre.

La tinent d'alcalde Laia Ortiz ha recordat que el fons habilitat és de 2,5 milions d'euros per al 2015, dels quals s'han gastat uns 600.000, i ha dit que la resta cal invertir no només a pagar els rebuts sinó també per reforçar les oficines d'habitatge i d'atenció ciutadana perquè siguin canals d'entrada a les sol·licituds d'ajudes.

El grup de treball apostarà també per millorar el coneixement dels ciutadans sobre aquestes ajudes i sobre altres com el bo social d'Endesa, que depèn del Govern espanyol i que Colau considera que en ocasions pot beneficiar a persones que no ho necessiten i en canvi no arribar a famílies vulnerables.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés