Publicat 11/4/2019 12:37:20 +02:00CET

Colau desallotja l'associació Amics del Castell de Montjuïc de l'oficina que ocupava

AMP.- Colau desallotja a l'associació Amics del Castell de Montjuc de l'oficina que ocupava
EUROPA PRESS

Asens sosté que han "fet fora els nostlgics del franquisme"

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha dit aquest dijous que van comenar el mandat tancant la llibreria Europa --en la qual es difonia material d'ideologia nazi-- i l'acaben havent "fet fora els nostlgics del franquisme", després que la Gurdia Urbana hagi desallotjat l'associació Amics del Castell de Montjuc, dedicada a la divulgació de la histria militar, de l'oficina que ocupava al castell.

Segons han informat fonts municipals a Europa Press, el desallotjament de l'última oficina que els quedava dins del recinte s'ha produt de "manera molt tranquilla", sense que hi hagués membres de l'associació presents, i n'han canviat el pany ats que hi eren des del 2015 i l'ocupaven de manera irregular, quan va caducar l'autorització d'ús.

Amics del Castell era l'última entitat amb local que quedava dins del recinte, després que l'alcaldessa, Ada Colau, hagués desallotjat quatre comeros més de la zona.

El litigi amb l'associació va comenar quan el consistori de BComú els va negar el permís per fer una missa per als difunts de la Guerra Civil --una tradició que va instaurar el rgim franquista--, per Colau va argumentar que l'acte contravenia la llei de memria histrica.

PORTAR LA FEINA DE L'AJUNTAMENT AL CONGRÉS

Asens ha sostingut que el seu consistori és el primer que ha trencat amb la línia de la continutat del franquisme, i ha assegurat que BComú ha fet més en quatre anys que la resta de partits "durant els 40 anys en qu van governar".

Així mateix, ha asseverat que cal blindar la feina de "memria antifeixista" i portar el que ha fet a l'Ajuntament fins al Congrés, i ha sostingut que encara que semblava difícil de fer, les resistncies s'han redut a mesura que avanaven.

CRÍTIQUES A TRIAS

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha defensat que el Castell de Montjuc, com qualsevol altre espai municipal, no ha d'estar destinat a usos militars ni religiosos, sinó a ser un "espai d'ús públic".

"És inacceptable que Xavier Trias deixés que recordessin l'alament franquista", ha sostingut Pisarello, que ha criticat l'exalcalde per permetre que es fessin misses de carcter franquista en un lloc que va ser un epicentre de repressió durant el rgim.

Així, ha assegurat que compleixen amb el seu compromís de recuperar la fortalesa per a usos ciutadans i també per a la memria de les víctimes del franquisme, i ha recordat més accions com la retirada de medalles a exalcaldes franquistes.

A més, ha defensat que el procés de desallotjament de l'associació s'ha fet amb "totes les garanties" recorrent a la via judicial, després que no trobessin un solució per la via administrativa.

"No hi ha memria democrtica en el segle XXI que no es basi en el rebuig del que va suposar el franquisme i el feixisme", ha concls, i ha dit, preguntat sobre si hi ha risc que amb un canvi de govern aquesta feina es reverteixi, que cada vegada hi ha més consens sobre les polítiques memorials, ha apuntat.