Publicat 17/1/2019 18:51:24 +01:00CET

Colau demana a Sánchez ser valent i permetre salpar a l'Open Arms: "Que no tingui por"

Ada Colau i scar Camps davant del vaixell Open Arms
Europa Press

L'Ajuntament signa un conveni amb la fundació de 497.000 euros per al 2019

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest dijous al president del Govern central, Pedro Sánchez, ser valent i permetre salpar al vaixell Open Arms, i demanar el respecte de la legalitat a la UE davant dels incompliments d'Itlia i Malta: "Que no tingui por, que Barcelona i altres ciutats estarem al seu costat".

Colau s'ha mostrat disposada a trucar a Sánchez i fer tot el que estigui a la seva m perqu l'Open Arms pugui salpar: "Vull creure que Pedro Sánchez no vol ser cmplice de les polítiques feixistes i criminals de Salvini", ha dit en referncia al ministre itali Matteo Salvini, en roda de premsa amb el director d'Open Arms, scar Camps.

Colau ha garantit que Sánchez tindr el suport de Barcelona i altres ciutats per exercir la pressió que sigui necessria perqu la UE compleixi amb les seves obligacions, i ha assegurat al president de l'Executiu espanyol: "Per moltes pressions que tingui, que spiga que les ciutats estarem al seu costat".

DEBAT DELS PGE

Preguntada per si vincularia el suport als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) a resoldre la situació de l'Open Arms, Colau ha dit que com a alcaldessa far tot el que estigui a les seves mans perqu pugui salpar, per que confia que l'assumpte "es resolgui el més aviat possible i no s'hagi d'esperar" a debatre els PGE.

Ha explicat que va enviar una carta fa dos dies al Ministre de Foment, José Luis Ábalos, exigint que l'Open Arms pugui salpar i fer la feina que haurien de fer els Estats europeus i no fan, i ha recordat que ja van defensar la fundació quan va quedar retinguda a Itlia: "Si ho vam fer a Itlia, qu no estarem disposats a fer?", ara que passa a Espanya.

"Arribarem fins a on faci falta", ha advertit Colau, que ha avisat que el primer pas que han de fer els Estats és decidir si salven vides o són cmplices de les morts, i ha ressaltat que Open Arms posa en relleu que salvar persones al Mediterrani és qüestió de voluntat política.

Camps ha garantit que compleixen "amb tots i cadascun" dels convenis i que estan absolutament dins de la legalitat, i ha dit que no té sentit que els impedeixin la sortida pel fet que Itlia i Malta incompleixin les seves obligacions, després del qual ha explicat que han presentat allegacions.

"Esperem que s'alliberi el vaixell el més aviat possible i, si no és amb aquest, ser amb un altre, per seguirem fent la feina que ens toca fer", ha advertit Camps, que ha demanat el suport de la societat --voluntaris de l'entitat han convocat una manifestació el dissabte--, i ha sostingut que la UE dels Estats no funciona, per la qual cosa ha apostat per aliances amb les ciutats.

CONVENI

L'alcaldessa ha explicat que han signat un conveni amb la fundació Proactiva Open Arms, de 497.000 euros per al 2019, i ha assegurat que donaran tot el seu suport a l'organització, "ja sigui institucional, jurídic o econmic".

Camps ha detallat que necessiten 7.500 euros diaris per tenir actiu el vaixell i ha destacat que, amb el conveni amb l'Ajuntament, no només protegeixen la vida en rescatar persones, sinó també en estar presents al Mediterrani i comprovar que es compleix amb la legalitat: "Si no volen que hi siguem, és perqu amaguen alguna cosa".

Ha subratllat que han rescatat 59.700 persones en tres anys --ha remarcat que rescaten persones i no migrants, perqu estan en aigües internacionals, de cap Estat--, i ha dit que el fet que una entitat pugui aconseguir aquestes xifres demostra que "la UE ha decidit no fer-ho, i que els pasos que la conformen estan d'acord amb aquesta decisió".

Colau s'ha mostrat convenuda que la ciutat "es bolcar" en la manifestació del dissabte --a les 16.00 hores davant de la Delegació del Govern per anar a la seu de la CE--, i ha recordat que el dilluns lliurar la Medalla al Mrit Cívic de Barcelona a l'entitat, acte que creu que es convertir en més suport ciutad.