Publicat 1/4/2019 15:57:46 +02:00CET

Colau demana al Govern retirar el decret d'habitatge perquè el considera segregador: "Els pobres, a la perifèria"

Colau demana al Govern retirar el seu decret d'habitatge perqu el considera seg
EUROPA PRESS

Avisa que "obre la porta als 'banlieues'" i demana reobrir la discussió sobre la normativa

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit aquest dilluns al Govern retirar el decret llei de mesures per millorar l'accés a l'habitatge que es va aprovar a principis de mar, perqu considera que perjudica el model, trasllada competncies als ajuntaments, criminalitza les famílies vulnerables i potencia la segregació: "Els pobres, a la perifria. Aix permet aquest decret".

En roda de premsa, ha demanat que, si el Govern manté el decret, el tombi el Parlament quan es voti, perqu "perjudica moltíssim el model d'habitatge protegit i tots els ajuntaments de Catalunya".

"Exigim al Govern d'ERC i el PDeCAT que retirin aquest decret llei, que fa saltar pels aires el model ja precari d'habitatge protegit" i obre la porta a la privatització i la liberalització, segons Colau, que ha demanat reobrir la discussió sobre la normativa abordant-la amb ajuntaments i entitats

Ha avisat que aquest Decret Llei 5/2019 --que encara no ha entrat en vigor-- comporta "gravíssimes afectacions" a les lleis d'habitatge i urbanisme i que implica que la Generalitat es desfaci de la competncia d'habitatge per traslladar totes les seves obligacions als ajuntaments, cosa que fa a més sense donar-los recursos, segons ella.

La primera edil ha acusat el Govern de mirar de justificar amb aquest "decret mnibus" la seva manca de polítiques en matria d'habitatge i d'abandonar les seves competncies i traslladar-les als ajuntaments sense dotar-los de recursos econmics per assumir aquestes responsabilitats.

"No sé quina estratgia de país és, per no est feta pensant en els ajuntaments ni la ciutadania, sinó en determinats interessos especulatius que beneficien una minoria" responsable de la bombolla immobiliria, la qual cosa implica tornar al pitjor dels escenaris, segons Colau, que ha demanat al Govern veure el dret a l'habitatge com una estructura de país.

Ha sostingut que el seu Govern municipal sempre ha mostrat lleialtat institucional amb la Generalitat en habitatge, per que el Govern ha treballat aquest decret sense els ajuntaments: "Han trencat la lleialtat institucional", ha lamentat Colau, que ha assegurat que l'executiu de Quim Torra tampoc no ha concedit una reunió amb el seu encara que la van sollicitar després de conixer el decret.

AFECTACIÓ AL 30%

Colau ha remarcat que el decret contempla la possibilitat de variar els preus de l'habitatge protegit en funció de la seva ubicació --augmentant-lo un 10%--, la qual cosa suposaria potenciar la segregació i representaria una bomba de rellotgeria per als barris: "Obre la porta als 'banlieues', directament", ha dit en referncia a barris marginals dels suburbis francesos.

A més, aquesta possibilitat "vol devaluar per la porta de darrere" la mesura que va aprovar l'Ajuntament per la qual les grans promocions d'habitatge hauran de reservar el 30% a habitatge protegit, cosa que permet generar-la a tots els barris de la ciutat per que perd efectivitat si s'ofereixen més cars als barris més rics.

"Entenem que aix no és una casualitat, sinó que té tota la intencionalitat del món", ha dit Colau, que considera que modular preus en funció de la ubicació implica una retrocés a dcades passades i carregar-se un model que ha treballat en la cohesió social per obrir-se a la segregació en funció de la renda.

A més, ha criticat que el decret no blindi la qualificació permanent d'habitatge protegit per evitar que es privatitzi en el futur, i que plantegi que els ajuntaments que no puguin promoure habitatge en tot el sl públic del que disposen hagin de treure'l a subhasta: "Obre les bases a privatitzar sl públic, com si no n'haguéssim aprs res de la bombolla immobiliria".

"CRIMINALITZA" FAMÍLIES VULNERABLES

Ha dit que el decret preveu que les famílies vulnerables que siguin desnonades deixin d'entrar als sistemes d'habitatge protegit i passin a ser atesos per serveis socials per accedir a recursos habitacionals temporals, que ara no existeixen, segons Colau, que ha acusat el Govern de traslladar així "tota la responsabilitat als ajuntaments" a través de serveis socials.

A més, ha avisat que el decret "criminalitza" les famílies desnonades, perqu fixa que només podran accedir a aquests recursos temporals les que no tinguin un informe negatiu per part de la policia o de les comunitats de vens, la qual cosa els tracta com delinqüents i criminals aquestes famílies, segons ella.

A preguntes dels mitjans, el gerent d'Habitatge de l'Ajuntament, Javier Burón, ha explicat que la tramitació d'aquest decret ha estat la causa per la qual el consistori i l'rea Metropolitana de Barcelona (AMB) han ajornat tres mesos --fins al 31 de juliol-- la presentació de les propostes en la seva rcerca d'un soci privat per a la societat metropolitana d'habitatge.