Publicat 14/05/2021 14:06CET

Colau demana que la Generalitat i l'Estat "es posin les piles" en construcció d'habitatge públic

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, col·loca la primera pedra d'un edifici.
EUROPA PRESS

Celebra que l'Ajuntament ha impulsat la construcció de més de 2.000 pisos el 2021

BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat aquest divendres que "la Generalitat i l'Estat es posin les piles i facin el que els correspon" en construcció d'habitatge públic, i ha destacat que l'Ajuntament de Barcelona és el principal licitador d'habitatge públic a Catalunya.

Ho ha dit en l'acte de col·locació de la primera pedra d'una promoció de 72 habitatges públics al barri de la Marina, juntament amb la regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín; el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra; la degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig, i el president del Gremi de Constructors d'Obres, Josep Gassiot.

"Mentre que l'Ajuntament ha impulsat més de 2.000 habitatges aquest any, la Generalitat poc més de 30. Són unes xifres ridícules", ha criticat l'alcaldessa, que ha recordat que la principal competència per impulsar parc públic és de la Generalitat.

Colau ha destacat que el 2021 s'ha aconseguit un "màxim històric" perquè l'Ajuntament ha impulsat més de 2.000 habitatges i ha celebrat que aquest any s'està arribant a prop dels 10.000 pisos impulsats pel consistori, cosa que converteix l'Ajuntament en l'administració que més habitatge públic i més innovació ha promogut de l'Estat, en les seves paraules.

En concret, l'alcaldessa ha explicat que són 2.239 pisos de 34 promocions diferents aquest any, amb una inversió de 316 milions d'euros, i ha subratllat que el consistori és un "actor clau en la reactivació econòmica" perquè crea ocupació en la construcció d'habitatges de lloguer assequible en aquest moment de crisi.

Colau ha defensat que esperen acabar el mandat, l'any 2023, amb 12.000 pisos de gestió municipal, la qual cosa suposa "gairebé doblar" el parc d'habitatge públic des que van arribar a l'Ajuntament el 2015 --hi havia 7.500 pisos de gestió municipal i esperen arribar als 12.000--.

"No hem parat d'innovar, som un referent a Catalunya, a l'Estat i internacionalment, estem orgulloses d'obrir pas. L'emergència habitacional ens obliga a obrir pas", ha celebrat l'alcaldessa.

LLOGUER SOCIAL I ASSEQUIBLE

Martín ha explicat que d'aquests gairebé 2.300 habitatges, la meitat estan en obres o a punt de començar-les i l'altra meitat en fase de licitació, i ha destacat que alguns seran de lloguer social i d'altres de lloguer assequible perquè hi hagi "perfils diferents, amb capacitat adquisitiva diferent".

Quan li han preguntat pels efectes de la mesura que es va impulsar el 2018 per la qual els promotors privats d'habitatge han de destinar un 30% a habitatge públic, la regidora ha dit que no hi ha hagut una aplicació total d'aquesta norma fins al desembre del 2020 i que aviat se'n publicaran les dades.

Martín ha afegit que el ritme de sol·licituds de llicències de construcció d'habitatges no ha variat pel que fa al 2016 o 2017, entre 1.900 i 2.000 a l'any, i ha apuntat que aquesta mesura necessita temps per implementar-se i se'n veuran els resultats a llarg termini.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés