Publicat 01/06/2016 14:12CET

Colau, Ballesteros, Ros i Madrenas defensen l'àmbit local i actualitzar la política

J.F.Ballesteros, A.Colau, A.Ros y M.Madrenas
EUROPA PRESS

Defensen que els ajuntaments actuen més en funció de responsabilitats que de competències

BARCELONA, 1 juny (EUROPA PRESS) -

Els alcaldes de Barcelona, Ada Colau; Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; Lleida, Àngel Ros, i Girona, Marta Madrenas, han defensat aquest dimecres l'àmbit local, en un debat en el qual han coincidit amb Colau en la necessitat d'actualitzar les formes de fer política.

Colau ha apostat per obrir les institucions i fer-les més transparents, després que es requerissin "institucions fortes després de la dictadura, però han passat els anys", ha dit en un debat organitzat per 'Alcaldes.eu', al qual han assistit altres alcaldes, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart; el jutge i senador Santiago Vidal i l'expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve, entre d'altres.

"Podem parlar d'un moment de canvi polític en el qual es barreja la nova i la vella política, amb coses bones i dolentes de la vella i bones i dolentes de la nova. No faria una visió maniquea de bons i dolents", ha dit Colau, que ha defensat que el canvi polític s'ha consolidat especialment després de les eleccions municipals del 24 de maig.

Després de ressaltar que un altre canvi és que hi hagi dues dones a la taula --referint-se a si mateixa i a Madrenas-- ha dit que la política tradicional no ha sabut aprofitar el potencial de la ciutadania, i ha assegurat que "és impossible parlar de canvi polític sense parlar de municipalisme, que és l'àmbit de proximitat, més pròxim i de més relació i participació", des del que cal treballar per millorar la relació entre institucions i ciutadans.

"A diferència d'altres països d'Europa, que davant d'incerteses han vist respostes de replegament i por com l'augment de forces xenòfobes i del racisme, aquí hem vist grans mobilitzacions com les del 15M, per l'habitatge, per la sanitat i l'educació, i a Catalunya hem vist una manifestació massiva, exemplar i cívica pel dret a decidir", ha defensat Colau.

"CANVI D'ERA"

Àngel Ros ha coincidit amb Colau i ha assenyalat que la situació actual és de "canvi d'era", i ha assegurat que els ajuntaments han canviat el concepte de competències pel de responsabilitat, ja que s'ocupen d'àmbits en els quals no té competències però se sent responsable, com l'educació, la promoció econòmica, l'habitatge i la pobresa energètica.

El primer edil socialista ha assegurat que, davant d'"institucions amb limitacions que generen restriccions serioses al desenvolupament dels ciutadans", els ajuntaments responen davant d'aquests àmbits tot i que no tinguin competències, una cosa que també ha defensat Ballesteros.

L'alcalde de Tarragona ha dit que, amb uns recursos que considera escassos, els ajuntaments han fet un sobreesforç perquè "no tenen competències, sinó que tenen incumbències", i ha criticat que, davant d'un model que preveia que el 50% del finançament fos per a l'Estat i que ajuntaments i autonomies tinguessin el 25% cadascun, finalment a l'àmbit local li correspon el 12%.

BONES POLÍTIQUES, NO NOVES

"No m'agrada molt això de les velles i les noves polítiques, perquè per a mi hi ha bones i males polítiques, i no tan bones. Unes donen resposta a les necessitats de la gent, i altres no", ha defensat l'alcalde socialista, que ha assegurat que els ajuntaments sempre han liderat noves polítiques al llarg de la democràcia, perquè són els més pròxims als ciutadans.

Ha dit que "les noves i velles polítiques són una descripció perquè aquest moment és un canvi d'era, i provoca que s'avaluï tot com l'assumpte d'abans o l'assumpte de després", i després l'alcaldessa de Girona ha apostat per fomentar la participació ciutadana per disminuir la desafecció cap a les institucions.

POLÍTIQUES DE PAÍS

Després de coincidir també a assenyalar que els ajuntaments han de centrar-se en les responsabilitats i no en les competències, l'alcaldessa convergent ha sostingut: "Cal treballar amb moltíssima generositat cap als municipis de l'entorn, així com Barcelona hauria de treballar amb molta generositat exercint de capital, una cosa que a vegades no és així, cooperant i treballant conjuntament amb la resta de municipis".

"Hem d'implicar-nos de veritat amb polítiques de país. Significa estar en la cimera del corredor mediterrani, en l'àmbit de la pobresa energètica, i treballant en la constitució d'un nou país perquè aquesta legislació tan encotillada deixi d'encotillar-nos", ha remarcat l'alcaldessa, que ha convidat la resta d'alcaldes a Girona per al reconeixement del Consell d'Europa com a millor ciutat europea.

PACTE COLAU-PSC

Preguntada per estudiants que han assistit a l'acte sobre el seu pacte amb el PSC a la capital catalana, Colau ha ressaltat: "Amb el PSC tinc moltes diferències. Van fer polítiques d'habitatge i de finances irresponsables que van provocar sofriment, per això molta gent que no estàvem en les institucions ens decidim per implicar-nos en política."

Ha dit que la nova política també inclou escoltar el mandat ciutadà i que els barcelonins van votar un consistori plural que implicava acords i pactes: "Si creiem la nova política, significa que estem més que mai al servei de la ciutadania. No estic per servir-me a mi ni per servir a BComú, sinó per servir a Barcelona".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés