Colau aprova la pujada d'impostos amb el suport d'ERC i l'abstenció de JxCat

Publicat 20/12/2019 12:07:27CET
El ple de l'Ajuntament de Barcelona del 20 de desembre.
EUROPA PRESS

L'abstenció dels republicans dona llum verda de manera provisional a la nova taxa de residus

BARCELONA, 20 des. (EUROPA PRESS) -

El ple de Barcelona d'aquest divendres ha aprovat les ordenances fiscals del 2020 amb els vots favorables del Govern municipal --els comuns i el PSC-- i ERC, i amb l'abstenció de JxCat, mentre que Cs, PP i BCN Canvi hi han votat en contra.

Les ordenances inclouen una pujada de l'Impost de Béns Immobles (IBI), el de vehicles, el de construccions i obres, la taxa de terrasses, la del clavegueram, la de la grua municipal i la supressió de la taxa de nova activitat.

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí, ha agraït a ERC i JxCat el seu esforç per impulsar les ordenances: "És un acord molt significatiu, un primer pas essencial per aprovar tan aviat com sigui possible el pressupost del 2020".

Jordi Castellana (ERC) ha dit que aposten per una fiscalitat progressiva, verda i justa com a element fonamental per afrontar els desfiaments de la ciutat, i ha recordat que la negociació ha aconseguit reduir la pujada de la taxa de terrasses un 33% en relació amb la proposta inicial.

La líder de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, ha admès que l'abstenció del seu grup té un punt "agredolç", i ha lamentat l'increment en l'impost a les terrasses, encara que ha celebrat que s'hagi obert un espai de confiança i treball amb el Govern municipal.

Luz Guilarte (Cs) ha dit que amb l'aprovació de les ordenances es consuma la pujada d'impostos del Govern de Colau a força d'un intercanvi de favors entre partits, i ha advertit que Barcelona no necessita més impostos, sinó una gestió millor.

Josep Bou (PP) ha lamentat que Barcelona continua sent la ciutat amb la fiscalitat més elevada entre les ciutats més poblades d'Espanya, mentre que Manuel Valls (BCN Canvi) ha retret la pujada: "No crec que augmentar els impostos sigui gaire d'esquerres".

CANVIS EN TAXES I IMPOSTOS

Pel que fa a l'IBI, l'impost s'adecua als nous valors cadastrals sorgits de la revisió que es va fer el 2017, i es pagarà "d'acord al valor cadastral del pis", amb un increment mitjà dels rebuts del 5,46%, encara que s'ha pactat l'eliminació dels límits.

La grua municipal incrementarà un 17%, d'acord amb l'actualització de l'IPC català des del 2009, i el rebut mitjà anual del clavegueram passarà d'uns 15 euros a 24 euros l'any, mentre que la bonificació en l'impost de vehicles ECO serà del 50%.

La taxa de terrasses augmentarà un 66%, es podrà fraccionar per trimestres el 2020 i mensualment el 2021, i preveu una zonificació dels carrers en funció de la concentració que hi hagi i la "congestió" de l'espai públic.

TAXA DE RESIDUS

El ple també ha aprovat inicialment la nova taxa de recollida de residus, que es vol aplicar a partir del maig del 2020, amb el vot favorable de BComú i el PSC, l'abstenció d'ERC i el vot en contra de JxCat, Cs, el PP i BCN Canvi.

Jordi Coronas (ERC) ha demanat replantejar aquesta nova taxa perquè sigui de "generació de residus" i poder imposar els preus en funció de què genera cada família, i ha instat el Govern municipal a continuar treballant-hi.

Contador