Publicat 14/10/2015 15:42

Colau anima els municipis a marcar una agenda pròpia davant dels "límits" estatals i europeus

València, Saragossa i Barcelona, partidàries d'"unir esforços" en grans temes

BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha animat aquest dimecres els municipis a marcar una agenda pròpia i a compartir pràctiques d'èxit per superar els "límits" de l'Estat i de la UE, segons ha afirmat en un debat de polítiques urbanes al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

En el debat, protagonitzat també pels alcaldes de Saragossa, Pedro Santisteve, i de València, Joan Ribó, Colau ha afirmat: "Cal marcar una agenda pròpia i pràctiques d'èxit per demostrar que les coses que diu l'Estat que no es poden fer es poden fer".

"S'està veient que els ajuntaments poden i han de ser més protagonistes davant dels estats fallits", ha dit la primer edil de Barcelona en esmentar els grans temes que l'Estat eludeix escudant-se en la burocràcia o la falta de recursos, com la violència masclista, la pobresa infantil, els desnonaments i els refugiats, una crisi sense precedents des de la Segona Guerra Mundial.

Per això, ha advocat per una política en xarxa de les noves candidatures municipalistes --com les que representen els alcaldes presents en el debat-- que treballi sobre aquestes grans qüestions de manera col·lectiva, ja que "l'Estat no està ni se l'espera", ha afegit.

NOU MUNICIPALISME

Segons ella, el nou municipalisme passa per "repolititzar la política municipal", entendre la ciutat com a projecte col·lectiu, i tenir institucions flexibles i permeables en contraposició a la vella política, basada en estructures de participació que s'han convertit en fins per si mateixes per davant dels interessos de la ciutadania.

Joan Ribó també ha esmentat la necessitat d'unir esforços amb altres grans municipis de l'Estat, cosa que s'ha proposat el seu equip de govern, i ha repassat algunes de les polítiques implementades en els seus primers 100 dies al consistori.

El nou Ajuntament de València, governat durant 24 anys per la popular Rita Barberá, ha aplicat el reglament de normalització lingüística aprovat des del 1995 però mai desplegat, rebut a persones de la institució i del carrer, refinançat el deute, i promogut la transparència i l'habitatge social, entre d'altres mesures.

Pedro Santisteve ha recalcat que és important que les ciutats estiguin connectades per "donar suport i intercanviar experiències", ja que part dels problemes sorgeixen d'un marc comú i necessiten una resposta col·lectiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés