Actualitzat 13/04/2015 12:03

Cinc passos per parlar amb un adolescent i no defallir en l'intent

Padres, adolescentes, madre, hija, comunicación
Foto: THINKSTOCK

MADRID, 13 Abr. (HACER FAMILIA) -

   Has escoltat algun cop això que les dones vénen d'un planeta, i els homes d'un altre? Doncs el mateix ocorre amb els adolescents: vénen d'un tercer planeta desconegut per als pares. Tot i que pot semblar estranya, aquesta metàfora serveix per explicar que si els pares tenim problemes per parlar amb els nostres fills adolescents és, simplement, perquè parlem llenguatges diferents.

   Així ho assegura l'orientador de joves Todd Kestin en un interessant article publicat al diari estatunidenc Huffington Post, en què explica els principals errors dels pares a l'hora d'intentar comunicar-se amb els fills, i ofereix solucions.

PROBLEMES DE COMUNICACIÓ ENTRE PARES I FILLS

   Els pares es comuniquen amb els adolescents com si "compartíssin cervell", és a dir, segons aquest expert, quan els pares parlen amb ells fan peticions lògiques, amb arguments i refutacions. Tot i això, utilitzen una 'lògica' de pares esperant que els adolescents la comprenguin a l'instant, i no sempre és així.

   "Ells no comparteixen els cervells, no comparteixen ni tan sols el mateix idioma", diu referint-se als pares i als adolescents. Els joves semblen ser d'una "raça diferent", senzillament perquè tenen una perspectiva que difereix de la dels adults. I és aquí on és més important l'empatia dels pares: la incapacitat dels pares per apreciar les diferències que tenen amb els seus fills és el que provoca molts problemes de comunicació.

   Per millorar la situació i evitar aquests problemes tan comuns a les llars de tot arreu, aquest expert fa cinc recomanacions molt interessants i útils per posar en pràctica quan parlis amb el teu fill adolescent. Aquí les tens:

1. RECONEIX LA REALITAT

   El que has de fer primer quan vols parlar amb el teu fill és reconèixer la realitat: l'adolescent és diferent dels seus pares. Una vegada en som conscients, tot serà més fàcil perquè estarem començant a tenir empatia i a comprendre que igual que en certs aspectes els homes i les dones són diferents, el mateix ocorre entre pares i fills adolescents.

2. ESCOLTA

   Un cop tenim aquesta nova actitud, és el moment d'escoltar el nostre fill, escoltar-lo de veritat. "No estic parlant de fer contacte visual mentre mentalment prepares la frase següent", aclareix aquest expert, que explica que cal "amarar-se" de les paraules que diu el nostre fill per "desbloquejar" la nostra ment.

Para un moment i pensa sobre aquesta qüestió, alguna vegada has escoltat realment el teu fill? Si ho has fet, no podràs negar que és una sensació increïble, perquè escoltar significa entendre, i ser capaços de posar-nos al seu lloc per, d'aquesta manera, millorar la comunicació actual i del futur.

3. ADAPTA LA TEVA PERSPECTIVA

   Ja has acceptat que el teu fill no és del mateix planeta que tu i estàs escoltant acuradament el que diu. Ben fet. El pas següent és deixar que les seves paraules calin a la teva ment lliure de prejudicis perquè adaptis la teva perspectiva. Moltes vegades tendim a respondre a cada "moviment" que fa el nostre fill amb arguments en contra, però això no és el millor.

   "Vull que siguis diferent i vegis les coses des de la seva perspectiva", continua l'orientador, que aconsella posar-nos en el seu lloc i recordar com érem nosaltres quan teníem la seva edat. D'aquesta manera, estarem més a prop d'acostar-nos al "lloc" en què viuen els nostres fills adolescents.

4. CONFIRMA EL QUE ESCOLTES

   Una bona comunicació requereix una comprensió completa, per la qual cosa, en lloc de donar per fet que saps el que el teu fill està dient, és millor confirmar-ho. Amb frases com: "llavors, vols dir que...", per exemple, mostraràs al teu fill que realment li estàs prestant atenció i tens interès a entendre'l.

   Per a aquest expert en relacions entre pares i fills, aquesta simple frase podria ajudar a suavitzar situacions molt tenses, tot i que aquest no és el seu únic benefici. Quan confirmes el que estàs escoltant, probablement trobis que en algunes coses estaves equivocat, el que donarà al teu fill l'oportunitat d'aclarir la confusió.

5. RESPON

   Amb tots aquests passos, hauràs aconseguit acostar-te a l'idioma del teu fill. Amb aquesta habilitat, ja li pots respondre d'una forma que realment li "arribi" i faci que ell ho entengui. Com aclareix un altre cop Kestin, això no significa deixar al nostre fill la total llibertat per dir qualsevol cosa que vulgui, encara som els seus pares i la nostra tasca és educar-los. Tot i això, significa que podrem acostar-nos a parlar en el mateix idioma que els nostres fills.

Ángela R. Bonachera




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés