Actualitzat 01/12/2014 12:57

Cinc aspectes que debiliten la salut sexual

MADRID, 1 (INFOSALUS)

Les transformacions físiques per les quals el cos passa amb l'edat tenen una important influència sobre la sexualitat. Malalties cròniques, medicaments comuns i problemes emocionals poden influir en les capacitats sexuals pròpies i de la parella.

   Com assenyalen des del bloc de l'Escola de Medicina de Harvard als Estats Units dirigit a la població general "el cervell és l'òrgan sexual més important del cos". Una frase ben coneguda que amaga quelcom més que una veritat a mitges, apunten en el seu butlletí de notícies.

   "El funcionament dels òrgans sexuals, els nivells adequats d'hormones i la capacitat per activar-se sexualment no garanteixen per si mateixos un bon sexe", assenyalen els facultatius estatunidencs que apunten als següents cinc obstacles psicològics per a una vida sexual més plena:

   1. Problemes en la parella

   La tensió i la distància emocional poden minar la vida sexual de la parella. Els conflictes que no tenen res a veure amb el sexe, com els econòmics, poden trobar-se en l'arrel d'un problema sexual. També funciona de manera inversa: un problema sexual pot tensar la capacitat d'una parella per dur-se bé.

   2. Ansietat davant de la relació

   Una persona pot arribar a preocupar-se tant sobre el seu funcionament sexual que el sexe deixa de ser divertit i fins i tot impossible. L'ansietat associada a l'acompliment sexual es torna més comú en homes i dones a mesura que s'acosten els 50 anys.

   3. Imatge física i autoestima

   Existeixen moltes coses que poden fer que una persona se senti menys atractiva sexualment. L'efecte de la gravetat intervé en la imatge corporal a mesura que es compleixen anys. Els parts, una dieta pobra, l'augment de pes o el debilitament del cabell poden portar que la persona se senti menys desitjada. Aquests sentiments poden ser un obstacle per a la intimitat i poden inhibir una persona a l'hora d'iniciar o respondre a l'inici d'una relació sexual.

   4. Expectatives i experiències passades

   La sexualitat és un instint natural que es troba en la persona des del moment en què neix, però família, cultura, religió, mitjans de comunicació i congèneres donen forma a les actituds individuals respecte al sexe. Per a algunes persones, aquests antecedents donen suport al gaudi saludable del sexe, mentre que per a altres tot això complica les relacions sexuals.

   5. Estrès i canvis en l'estil de vida

   L'estrès i la fatiga poden debilitar amb rapidesa l'instint sexual. L'estrès pot tenir diversos orígens, com els reptes de l'educació dels fills, preocupacions econòmiques, pares d'edat avançada, problemes de salut, qüestions laborals, etc. Una sobrecàrrega d'exigències en contínua competició podrien apartar-te de la teva parella i d'alimentar la vostra relació, sexualment i en altres sentits.

MEDICAR LA DISFUNCIÓ SEXUAL

   Segons assenyalen des del web de Harvard, una vida sexual més satisfactòria necessita quelcom més que prendre una pastilla contra la disfunció erèctil, ja que aquest obstacle físic suposa un cicle de problemes emocionals i de la relació.

   "'Reparar' aquesta capacitat d'aconseguir l'erecció a través de la medicació podria fer passar per alt altres fonts de disfunció sexual, com una libido baixa, dificultats per activar el desig o problemes sexuals del company", assenyalen els facultatius estatunidencs.

   En aquestes situacions, el consell d'un terapeuta sexual podria ajudar en els següents àmbits:

   * Determinar si tu i el teu company esteu d'acord amb l'ús de fàrmacs per a la disfunció sexual.

   * Parlar sobre què produeix plaer sexual als dos integrants de la parella: per exemple, algunes persones necessiten més romanticisme que inclogui conversa, afecte i contacte sensual abans de passar a l'activitat sexual. El terapeuta pot ajudar també a adaptar els temps per fer l'amor quan la medicació tingui efecte.

   * Explorar les expectatives sobre la relació sexual: el terapeuta pot ajudar a acceptar que el sexe en ocasions només estarà bé, que els problemes d'activació podrien ocórrer i que aquests medicaments no funcionaran sense desig i estimulació física.

   * Examinar els problemes emocionals i de la relació que estan interferint amb la intimitat.

   * Crear estratègies per afrontar les ocasions en les quals la relació sexual no tingui èxit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés