Actualitzat 22/10/2015 11:39

Científics capten un forat negre esmicolant una estrella

Un agujero negro engullendo una estrella
Foto: NASA/CXC/M. WEISS

MADRID, 22 Oct.. (EUROPA PRESS) -

Quan una estrella s'acosta massa a un forat negre, la intensa gravetat que projecta pot esquinçar-la en un esdeveniment conegut com 'pertorbació de marea'.

Restes estel·lars surten disparades cap a fora a altes velocitats, mentre que la resta cauen en el forat negre. Això provoca una flamarada de raigs X que pot durar anys.

Un equip d'astrònoms, coordinats por la Universitat de Maryland, ha observat un esdeveniment d'interrupció de marea en una galàxia que es troba a uns 290 milions d'anys llum de la Terra. Es tracta de la interrupció de marea més pròxima descoberta en una dècada.

"Aquests resultats donen suport a algunes de les noves idees sobre l'estructura i l'evolució dels esdeveniments d'interrupció de marea", ha explicat el coautor de l'estudi Coleman Miller. Segons la seva opinió, "en el futur, les interrupcions de marea podran proporcionar laboratoris per estudiar els efectos de la gravetat extrema".

La llum òptica 'All-Sky Automated Survey for Supernovae' (NANSES-SN) originalment va descobrir la interrupció de marea, coneguda com a ASASSN-14li, el novembre del 2014. El fet va passar al voltant d'un forat negre supermasiu al centre de la galàxia PGC 043234. La investigació addicional d'aquest fenomen, publicada a 'Nature', es va produir a través de l'Observatori de Raigs X Chandra de la NASA, i del satèl·lit XMM-Newton de l'Agència Espacial Europea (ESA). Gràcies a ells s'han aconseguit imatges més clares mitjançant l'anàlisi de les emissions de raigs X per la interrupció de les marees.

"Hem vist evidències d'un grapat de pertorbacions de marea els últims anys i hem desenvolupat una gran quantitat d'idees del que passa", ha apuntat l'autor, Jon Miller. "Aquesta és la millor oportunitat que hem tingut fins ara per entendre realment el que passa quan tires una estrella a un forat negre", ha assenyalat.

Després que l'estrella sigui destruïda per una interrupció de marea, poderoses forces gravitacionals del forat negre ataquen la majoria de les restes de l'estrella. La fricció escalfa aquestes restes que cauen i genera grans quantitats de radiació de raigs X. Arran d'aquest augment de raigs x, la quantitat de llum disminueix a mesura que el material estel·lar cau més enllà de l'horitzó de successos, el punt del forat negre a partir del qual els objectes no poden escapar a l'atracció.

FORMACIÓ DE DISCOS D'ACREIXEMENT

Els experts indiquen que, el gas cau sovint cap a l'interior del forat negre en espiral, de manera que forma un disc. Però aquest procés, que forma els coneguts com a discos d'acreixement, ha seguit sent un misteri.

Observant ASASSN-14li, l'equip d'astrònoms va poder ser testimoni de la formació d'un disc d'acreixement, tal com succeeix observant la llum de raigs X en diferents longituds d'ona i el seguiment de com canvien aquestes emissions en el temps.

Els investigadors van determinar que la majoria dels raigs X són produïts per material pròxim al forat negre. Tot i això, estan igualment interessats a saber el que passa amb el gas que no aconsegueix passar més enllà de l'horitzó de successos, sinó que és expulsat lluny del forat negre.

"El forat negre esquinça l'estrella i comença a empassar-se material molt ràpidament, però aquest no és el final de la història. El forat negre no pot mantenir aquest ritme, per la qual cosa expulsa part del material cap a l'exterior", ha indicat l'investigador.

Les dades de raigs X també suggereixen la presència d'un vent movent-se lluny del forat negre, portant gas estel·lar cap a l'exterior. Tot i això, aquest vent no acaba de moure's prou ràpid com per escapar de l'agafada gravitatòria del forat negre. Una possible explicació de la baixa velocitat d'aquest vent és que el gas de l'estrella segueix una òrbita el·líptica al voltant del forat negre, i viatja més lent quan supera la major distància des del forat negre en els extrems d'aquesta òrbita el·líptica.

"Aquest resultat posa en relleu la importancia de les observacions en múltiples longitudes d'ona", ha explicat un altre dels coautors, Suvi Gezari. En aquest sentit, ha assenyalat que, tot i que l'esdeveniment ha estat descobert amb una enquesta de telescopi òptic, les observacions de raigs X han estat clau en la determinació de la temperatura característica i la ràdio de l'emissió, així com la captura de les firmes.

Els astrònoms esperen trobar i estudiar més esdeveniments com ASASSN-14li per poder seguir posant a prova els models teòrics sobre com els forats negres afecten els seus entorns pròxims, mentre aprenen més sobre el que aquests objectes fan a qualsevol estrella o altres cossos que vaguen massa prop dels seus límits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés