Publicat 27/02/2014 22:45

El científic Joan Massagué descobreix el possible origen de la metàstasi

El Investigador Joan Massagué Solé, Investido Hoy Doctor Honoris Causa Por La UJ
UJA

BARCELONA, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El científic Joan Massagué ha descobert el mecanisme que faria que les cèl·lules canceroses s'estenguin a altres òrgans del cos humà, el que es coneix com metàstasi, segons recull l'edició digital de La Vanguardia.

Massagué, que treballa al centre Memorial Sloan Kettering de Nova York, porta deu anys investigant com s'originen la metàstasi, i ja ha començat a treballar en la creació d'anticossos per impedir-les.

Segons ell, els resultats de la investigació són prometedors tot i que avisa que no serà fàcil i que "l'èxit no està assegurat" perquè haurà de provar-lo en animals, demostrar la seva eficàcia, que els seus efectes secundaris són tolerables i veure la reacció en malalts si s'aprova el tractament en pacients.

En els pròxims mesos, Massagué, que porta deu anys investigant l'origen de la metàstasi, esperar demostrar que es basen en el mateix mecanisme, i en cas afirmatiu s'obriria el camí a desenvolupar fàrmacs específics contra la metàstasi.

Segons l'avanç, la peça clau del mecanisme és la plasmina, una enzim coneguda sobretot pel seu efecte anticoagulant de la sang, que té una doble acció protectora davant de les cèl·lules canceroses: impedeix que s'adhereixin a la paret externa dels vasos sanguinis i provoca l'autodestrucció de les cèl·lules tumorals.

Tot i això, una petita minoria de les cèl·lules tumorals acaben desenvolupant un escut per protegir-se de l'atac de la plasmina, utilitzant la molècula L1CAM, que tenen via lliure per niar en el cervell i multiplicar-se.

Precisament, és en aquest punt on s'obre la possibilitat d'actuar contra la metàstasi amb l'elaboració d'un fàrmac capaç de bloquejar la molècula L1CAM, el que Massagué veu possible i en el que ja està treballant el seu equip d'investigació.

La metàstasi són la causa de la majoria de morts per càncer perquè afecten òrgans vitals, per la qual cosa si s'aconsegueix desactivar aquest mecanisme es podria reduir notablement la mortalitat provocada per aquesta malaltia.

Massagué espera demostrar durant els pròxims mesos que la metàstasi a altres òrgans, així com les causades per altres tipus de tumor, es basen en el mateix mecanisme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés