Publicat 29/07/2021 19:45CET

El CGE avala el fons del Govern de les fiances del Tribunal de Comptes però recomana modificacions

El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, durant una sessió plenària en el Parlament de Catalunya, a 29 de juliol de 2021, a Barcelona, Catalunya, (Espanya).
David Zorrakino - Europa Press

Aconsella modificar diversos articles per "buidar de forma expressa determinats dubtes"

BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha avalat aquest dijous el decret de la Generalitat pel qual es crea un fons de 10 milions d'euros per contraavalar l'Institut Català de Finances (ICF) i que aquest avali les fiances dels afectats per les sancions de 5,4 milions d'euros imposades pel Tribunal de Comptes a ex-càrrecs del Govern per la política exterior de la Generalitat, no obstant això recomana modificar alguns articles per "buidar" dubtes.

En concret, el dictamen del CGE, consultat per Europa Press, recomana modificar l'article 4.7, l'article 5 i la disposició transitòria del decret, que fa referència al fet que si no s'aconsegueix que una entitat financera es faci càrrec dels avals, sigui l'ICF qui avali directament aquestes fiances, una cosa que ha acabat ocorrent.

El CGE, que ha acordat les seves conclusions per unanimitat, aconsella modificar aquests articles amb la finalitat de millorar la qualitat normativa del decret i "buidar de forma expressa determinats dubtes que suscita el redactat actual".

La disposició transitòria és la que especifica que l'ICF s'encarregarà de la gestió provisional del fons mentre no es constitueixi una entitat gestora o s'encomani la seva gestió a una entitat ja existent, i estableix que l'entitat gestora podrà atorgar garantia mitjançant "qualsevol mitjà admès en dret sense prejudici que sigui substituida posteriorment".

Aquest punt fa referència precisament a l'article 4.7 --que també recomana modificar el CGE--, que assenyala que l'entitat gestora garantirà a l'entitat financera l'emissió de l'aval amb un dipòsit a càrrec d'aquest fons, que tindrà caràcter de reglat.

Un altre dels punts que demana modifica és el 5, que explicita que, en cas que hi hagi un pronunciament judicial ferm i es confirmin responsabilitats comptables o civils per part d'un beneficiari, es generarà un "crèdit de dret públic de devolució" pels imports garantits, així com dels interessos i les despeses; és a dir que els afectats hauran de retornar l'aval si són condemnats en ferm.

Després d'haver-se fet públic aquest dictamen --sol·licitat per PSC-Units, Cs i PP-- i després que ho consultin els grups parlamentaris, el ple del Parlament sotmetrà a votació el decret de la Generalitat per crear el fons, en un ple que se celebrarà aquest mateix dijous.

CANVIS EN L'ICF "LIMITATS EN EL TEMPS"

El text del CGE sosté que la disposició transitòria del decret del Govern afegeix a l'ICF una funció extra que, "en principi, s'aparta de les quals té atribuïdes de forma expressa": la de substituir l'entitat bancària que es faci càrrec dels avals o exercir de gestora del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya de 10 milions que crea el decret, però empara que s'afegeixi aquesta funció.

En concret, considera que el text del decret defineix a l'ICF com una entitat amb personalitat jurídica pròpia sotmesa a l'ordenament jurídic privat, les funcions del com "es caracteritzen fonamentalment per afavorir l'activitat econòmica, i precisa que l'actuació de l'Institut va dirigida aquesta activitat principal, però no exclusivament".

El Consell defensa que a més de les funcions que té, "res impedeix que es poden atribuir noves funcions sempre que en aquesta decisió es preservi el principi de jerarquia normativa, entre d'altres".

"En aquest sentit la disposició transitòria del Decret Llei que estem dictaminant té el rang requerit per fer aquesta atribució i en conseqüència, per modificar, en tant que llei posterior, les previsions del text", exposen.

No obstant això, afegeix que el decret hauria d'incorporar de manera explícita la referència a la norma que modifica i quin és l'abast de la nova comesa, que, atenent a la naturalesa de les funcions per les quals s'ha creat l'ICF, deuria ser "excepcional i molt limitada en el temps".

LA GENERALITAT, "HABILITADA"

El CGE considera que la creació d'aquest fons complementari de riscos "no vulnera" l'article 64.1 de l'Estatut, pel qual el Govern pot dictar disposicions legislatives provisionals sota la forma del decret llei, i que el decret no és una norma legal de caràcter singular, per la qual cosa no és contrari a la jurisprudència constitucional sobre aquesta figura.

Conclou també que la Generalitat està habilitat per crear un "instrument de protecció dels seus servidors públics" com aquest fons a l'empara de les seves competències estatutàries, i que el decret no vulnera articles de la Constitució com el que estableix les funcions del Tribunal de Comptes i el que defensa el tractament comú dels funcionaris.

Assegura que tampoc vulnera l'article 9.3 de la Constitució de principi de legalitat, seguretat jurídica, responsabilitat i la "interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics" si s'interpreta en els termes exposats al dictamen.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés