El CESB reclama a Colau mesures per rejovenir la població activa

Jubilats en una foto de recurs (arxiu)
Europa Press - Europa Press - Archivo
Publicat 8/11/2018 16:07:12CET

BARCELONA, 8 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB) ha proposat aquest dijous a l'Ajuntament una sèrie de mesures per rejovenir la societat i evitar que els joves se'n vagin de la ciutat davant l'envelliment de la població barcelonina i la disminució de la població en edat laboral.

El CESB ha presentat les propostes en un informe recollit per Europa Press, en què demana a l'Ajuntament que doni resposta a les expectatives socioprofessionals dels joves que s'han d'incorporar en el món laboral, així com que faciliti el retorn de les persones que se'n van anar de la ciutat a buscar feina.

Així mateix, el CESB considera necessàries polítiques i serveis d'atenció de la infància per afavorir l'increment de les taxes de natalitat per fomentar el rejoveniment de la població activa.

En matèria de gènere, el CESB suggereix polítiques per afrontar el desequilibri en l'ocupació, que reconeguin el talent femení, atès que, des de la recuperació de llocs de treball un cop superada la crisi, són les dones les més desfavorides: entre el 2016 i 2017 els homes ocupats registren un increment del 4%, mentre que les dones només un 0,2%.

Sobre l'augment de la contractació, el CESB apunta que l'augment de contractes no és del tot positiu, perquè la major variació es registra en els contractes de menys d'un mes, que passen d'un 27,9% el 2007 a més del 40% el 2017: "S'ha de veure com un factor de vulnerabilitat de les persones que es veuen privades de poder planificar el seu projecte de vida a mitjà i llarg termini", apunta l'informe.

El CESB també insta l'Ajuntament a engegar programes que millorin el nivell formatiu de la població, atès que hi ha una estreta relació entre atur i nivell formatiu.

A més demanen un pla de xoc amb mesures específiques per afrontar l'atur de llarg termini, sobretot el femení, perquè "és un factor de vulnerabilitat amb efectes directes sobre la pobresa i l'exclusió".

AUGMENTEN ELS PENSIONISTES

L'informe mostra com en el període 2008-2017 hi ha hagut una reducció de la població empadronada a la ciutat en els trams d'edat laboral, alhora que augmenten els menors de 15 anys i els més grans de de 65; aquesta tendència marca també el fet que disminueix la població activa i augmenta la inactiva.

Entre la població inactiva els majoritaris són els pensionistes, que presenten un increment constant, mentre que les dones que declaren com a activitat les feines de la llar, es redueixen al llarg de tot el període.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.