Publicat 10/04/2014 14:10

Catalunya acull la mostra enviada a la Biennal de Venècia '25% Catalonia at Venice'

La exposición '25%. Catalonia at Venice'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exposició '25% Catalonia at Venice', que va representar l'art català a la Biennal de Venècia del 2013, ha arribat al Palau de la Virreina de Barcelona, de manera que és la primera vegada que el que s'exposa a aquest certamen internacional es pot veure també a la ciutat comtal, segons ha remarcat el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Àlex Susanna, en roda de premsa.

A l'exposició, vuit persones a l'atur han estat fotografiades per Francesc Torres durant una convivència de dues setmanes, quan aquestes també han seleccionat un objecte de valor sentimental, i tot ha estat filmat per la cineasta Mercedes Álvarez.

Susanna ha expressat el seu desig que durant les pròximes edicions pugui seguir-se aquesta línia, i fins i tot que la present --que podrà veure's fins al 27 de juliol-- pugui itinerar, tot i que no hi ha concrecions encara sobre aquesta qüestió.

La valoració del seu pas per Venècia és que el projecte, segons Susanna, ha aconseguit "més ressonància a escala internacional" després d'haver detectat un increment d'articles publicats en premsa especialitzada i a mitjans i blocs digitals.

Susanna ha remarcat que l'exposició ha tingut una mitjana de 400 visitants diaris, una xifra gens negligible si es té en compte que la Biennal oferia uns 200 projectes en total, i ha resumit: "Les sensacions han estat bones, creiem que el públic es fidelitza any rere any".

MIRADA "MÉS INDIVIDUALITZADA"

El director del centre, Llucià Homs, ha explicat que s'ha adaptat el format de l'exposició, passant d'una projecció de pavelló a una altra més serpentejant d'acord a les sales del palau barceloní, fet que permet donar una "mirada més individualitzada" a cadascun dels personatges.

La mostra intenta explicar el paper de l'art contemporani a la societat actual, en què l'atur també és una realitat --tot i que a Barcelona és del 14% i no del 25% del títol, ha matisat Homs--, mentre que Susanna ha apuntat que l'exhibició tracta de sobreposar-se a la "recriminació de cert autisme a l'art contemporani".

El comissari, Jordi Balló, ha explicat que la dimensió més forta d'aquesta exposició és "en la proximitat", i ha apuntat que el seu objectiu no és només 'reexposar' la feina feta, sinó posar en debat una qüestió com l'atur.

"Ara hem tancat el projecte de veritat", ha reivindicat Francesc Torres, perquè considera que des del principi la cosa més important era que el projecte no es quedés només a Venècia, ja que sinó l'objecte del qual tracta d'hauria quedat orfe, ha dit.

Cinc dels vuit participants van viatjar a Venècia per veure el resultat, i ara alguns d'ells faran visites comentades a La Virreina sobre el projecte, del qual són verdaders "coautors", ha subratllat Torres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés