Publicat 18/12/2014 20:39

Catalá es compromet a revisar la llei de taxes al gener

El presidente del Consell de l'Avocacia Catalana, Abel Pié
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, s'ha compromès aquest dijous amb el Consell de l'Advocacia Catalana i amb l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) a revisar el sistema de taxes jurídiques impulsat pel seu predecessor Alberto Ruiz-Gallardón.

En declaracions a Europa Press després d'una reunió amb el ministre, el president del Consell, Abel Pié, ha explicat que li han sol·licitat que, almenys, les persones físiques i les pimes quedin exemptes del pagament d'aquestes taxes.

Si bé ha reconegut que el ministre no li ha assegurat que faci modificacions en la línia exacta que el Consell li ha proposat, els ha assegurat que ja ha demanat estudis i que està esperant els informes per decidir si les rebaixa i en quina quantia: "El que sí ens ha assegurat és que hi haurà una revisió de les taxes de la primera instància".

El ministre s'ha reunit prèviament amb el degà de l'Icab, Oriol Rusca, amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, i amb el fiscal en Cap de Catalunya, José María Romero de Tejada.

Després d'aquesta reunió, Rusca ha explicat a Europa Press que el ministre ha donat a entendre que ha rebut molts 'inputs' de la premsa, dels col·legis i les institucions que la llei de taxes fa que la gent no pugui accedir a la justícia.

"Està analitzant aquest extrem i s'ha compromès que, si verdaderament detecta que hi ha obstacles per accedir a la justícia per les taxes, les modificarà", ha explicat.

Malgrat que la petició de l'Icab és la derogació total de les taxes, Rusca ha reconegut que és alguna cosa "difícil" d'aconseguir, però que és el seu objectiu, tot i que, subsidiàriament, acceptarien que, si no es poden derogar totes, s'acabi amb les màximes possibles, perquè deixin de ser un impediment d'accés a la justícia.

"Ha insistit que hi haurà una modificació substancial de la llei de taxes", ha assegurat també Oriol Rusca.

Pié ha recordat que des dels despatxos es demostra que en segona instància no hi ha apel·lacions per part de particulars: "La gent no apel·la, malgrat que la sentència sigui injusta, perquè apel·lar suposa almenys el pagament de 800 euros de taxa fixa".

A més, ha recordat que l'exministre Gallardón es va comprometre que el que es recaptés seria per millorar la justícia gratuïta però al final ha acabat repercutint al ministeri d'Economia i el muntant d'allò recaptat s'ha inclòs en els pressupostos generals de l'Estat.

Per aquesta raó, diuen, Catalá ha demanat dades al Ministeri que encapçala Luis de Guindos, per poder emprendre la reforma que tindrà lloc al començament de l'any.

TORRES-DULCE

Sobre la dimissió del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que s'ha fet pública aquest dijous, el degà de l'Icab ha explicat que, malgrat que la informació que tenen és poca, s'ha de "reflexionar" sobre ella.

"És una decisió sobre la qual cal reflexionar i s'han de veure els motius. Torres-Dulce ha dit que és per motius personals i cal respectar-ho, però segurament hi ha altres motius i cal saber quins, que se sabrà més endavant, ara és massa aviat", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés