Publicat 20/11/2019 16:05CET

El CAP Raval anir a la Capella de la Misericrdia i el Macba s'ampliar en un nou edifici

M.A.Vilallonga, A.Colau, B.Torres, A.Grans i F.Barenblit
EUROPA PRESS

La solució: un edifici de tres plantes dedicat a exposicions que ha d'estar llest el 2022

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

El CAP Raval Nord de Barcelona es construir en la Capella de la Misericrdia adjudicada al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) com demanaven els vens, mentre que el museu aconseguir la seva ampliació en un nou edifici adjacent, en unes obres que han d'estar llestes el 2022, i que posen fi a la disputa viscuda des de l'any passat entre administracions.

Ho ha anunciat el matí d'aquest dimecres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada per la consellera de Cultura de la Generalitat, Maringela Vilallonga; el director del Macba, Ferran Barenblit, la subdirectora general de Promoció de les Belles arts del Ministeri de Cultura, Begoña Torres, i la presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, en una roda de premsa conjunta, després de la reunió del Consell General del Macba en qu estan representades totes les administracions.

Barenblit ha precisat que la idea és ampliar l'edifici del Convent dels ngels en la seva part nord amb un cos que permeti reorganitzar els espais del Convent i de la Capella dels ngels, "incrementant la capacitat de desenvolupar el projecte expositiu" i reorganitzant el dileg entre els edificis.

El gerent del Macba, Josep Maria Carreter, ha detallat que és un espai molt degradat que es podr dignificar, a més que el nou edifici "protegir" l'espai deixant un marge de visualització per permetre la vista a la faana del segle XVI, que no rebr cap incorporació i quedar visible en una combinació d'arquitectura contempornia amb restes patrimonials.

El projecte proposa una planta baixa més dues plantes superiors: "Estem plantejant una doble entrada al museu aprofitant que hi hauria faana davant el carrer Elisabets i Montalegre, amb una faana del segle XVI molt potent que dona visibilitat al museu des de la Rambla", ha dit Carreter.

El nou edifici es dedicar totalment a exposicions, mentre que al Convent dels ngels, tal com estava previst, se situaran part de les oficines de l'icnic edifici Meier, perqu aquest adopti "un rol més públic".

CONCURS PÚBLIC

Tot aix s'articular amb un concurs públic al qual animen a presentar-se a tots els despatxos d'arquitectura, i entre els quals es far una preselecció, que finalment avaluar un jurat, determinant el projecte guanyador, amb una proposta "que ha de tenir la mxima qualitat possible" per dialogar amb l'edifici de Richard Meier.

Ha dit que el resultat dona més metres quadrats al museu, perqu si abans a la Misericrdia es parlava de 2.000, ara es guanyaran més de 2.800 quadrats expositius sense explicar un espai destinat a aparcament.

FONS EUROPEUS

Sobre els fons europeus destinats a l'ampliació cap a la Misericrdia, Carreter ha explicat que si abans es treballava amb la mirada sobre aquest espai com a Bé d'Inters Histric, ara la mirada es posar sobre el Convent, un Bé Cultural d'Inters Nacional, de manera que "surt reforada la capacitat de concórrer a aquests fons", fent-se un 'sprint' per arribar al concurs.

Les obres, que no permeten la connectivitat interior a curt termini tot i que aquesta és factible, han d'estar acabades a la fi de 2022, i davant aix Carreter ha detallat que es convocar un concurs públic a inicis del 2020, i que el 2021 tirar endavant el concurs executiu i concurs d'obra, de manera que la seva execució duri després entre 12 i 13 mesos.

CANVI D'USOS PEL CAP

Quant als trmits administratius, Colau ha detallat que cal fer el canvi de pla d'usos de la Misericrdia com més aviat millor, amb una obligada modificació del MPGM, que durar uns 10 mesos, per el trmit dels quals pot desenvolupar-se de manera parallela al concurs d'obra; els primers trmits es duran a terme al gener, quan el plenari municipal cedeixi l'ús de la Misericrdia al CatSalut.

Quant al trasllat del CAP Raval Nord a la Misericrdia, ha dit que "és molt més senzill" i no requereix modificació de plans, cosa que permetr iniciar abans les obres.

"DIA IMPORTANT"

"És un dia molt important per a Barcelona, la cultura i la sanitat", ha dit l'alcaldessa, mentre que Vilallonga s'ha felicitat pel treball fet, i ha destacat que han estat generoses les concessions i les negociacions fetes després d'un debat encs.

Torres ho ha considerat un dia histric; Grandes ha incidit en la importncia de dur a terme el pla estratgic i l'ampliació del museu, i Barneblit ha afegit: "Sempre hem dit que no volíem un museu gran si els vens no tenien el CAP que es mereixien", i ha celebrat que es donar una reorganització d'espais molt ambiciosa, obrint-se l'oportunitat de repensar la plaa com a espai ciutad.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés