Publicat 20/11/2019 16:05:01 +01:00CET

El CAP Raval anirà a la Capella de la Misericòrdia i el Macba s'ampliarà en un nou edifici

M.A.Vilallonga, A.Colau, B.Torres, A.Grans i F.Barenblit
EUROPA PRESS

La solució: un edifici de tres plantes dedicat a exposicions que ha d'estar llest el 2022

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

El CAP Raval Nord de Barcelona es construirà en la Capella de la Misericòrdia adjudicada al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) com demanaven els veïns, mentre que el museu aconseguirà la seva ampliació en un nou edifici adjacent, en unes obres que han d'estar llestes el 2022, i que posen fi a la disputa viscuda des de l'any passat entre administracions.

Ho ha anunciat el matí d'aquest dimecres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada per la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga; el director del Macba, Ferran Barenblit, la subdirectora general de Promoció de les Belles arts del Ministeri de Cultura, Begoña Torres, i la presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, en una roda de premsa conjunta, després de la reunió del Consell General del Macba en què estan representades totes les administracions.

Barenblit ha precisat que la idea és ampliar l'edifici del Convent dels Àngels en la seva part nord amb un cos que permeti reorganitzar els espais del Convent i de la Capella dels Àngels, "incrementant la capacitat de desenvolupar el projecte expositiu" i reorganitzant el diàleg entre els edificis.

El gerent del Macba, Josep Maria Carreter, ha detallat que és un espai molt degradat que es podrà dignificar, a més que el nou edifici "protegirà" l'espai deixant un marge de visualització per permetre la vista a la façana del segle XVI, que no rebrà cap incorporació i quedarà visible en una combinació d'arquitectura contemporània amb restes patrimonials.

El projecte proposa una planta baixa més dues plantes superiors: "Estem plantejant una doble entrada al museu aprofitant que hi hauria façana davant el carrer Elisabets i Montalegre, amb una façana del segle XVI molt potent que dona visibilitat al museu des de la Rambla", ha dit Carreter.

El nou edifici es dedicarà totalment a exposicions, mentre que al Convent dels Àngels, tal com estava previst, se situaran part de les oficines de l'icònic edifici Meier, perquè aquest adopti "un rol més públic".

CONCURS PÚBLIC

Tot això s'articularà amb un concurs públic al qual animen a presentar-se a tots els despatxos d'arquitectura, i entre els quals es farà una preselecció, que finalment avaluarà un jurat, determinant el projecte guanyador, amb una proposta "que ha de tenir la màxima qualitat possible" per dialogar amb l'edifici de Richard Meier.

Ha dit que el resultat dona més metres quadrats al museu, perquè si abans a la Misericòrdia es parlava de 2.000, ara es guanyaran més de 2.800 quadrats expositius sense explicar un espai destinat a aparcament.

FONS EUROPEUS

Sobre els fons europeus destinats a l'ampliació cap a la Misericòrdia, Carreter ha explicat que si abans es treballava amb la mirada sobre aquest espai com a Bé d'Interès Històric, ara la mirada es posarà sobre el Convent, un Bé Cultural d'Interès Nacional, de manera que "surt reforçada la capacitat de concórrer a aquests fons", fent-se un 'sprint' per arribar al concurs.

Les obres, que no permeten la connectivitat interior a curt termini tot i que aquesta és factible, han d'estar acabades a la fi de 2022, i davant això Carreter ha detallat que es convocarà un concurs públic a inicis del 2020, i que el 2021 tirarà endavant el concurs executiu i concurs d'obra, de manera que la seva execució duri després entre 12 i 13 mesos.

CANVI D'USOS PEL CAP

Quant als tràmits administratius, Colau ha detallat que cal fer el canvi de pla d'usos de la Misericòrdia com més aviat millor, amb una obligada modificació del MPGM, que durarà uns 10 mesos, però el tràmit dels quals pot desenvolupar-se de manera paral·lela al concurs d'obra; els primers tràmits es duran a terme al gener, quan el plenari municipal cedeixi l'ús de la Misericòrdia al CatSalut.

Quant al trasllat del CAP Raval Nord a la Misericòrdia, ha dit que "és molt més senzill" i no requereix modificació de plans, cosa que permetrà iniciar abans les obres.

"DIA IMPORTANT"

"És un dia molt important per a Barcelona, la cultura i la sanitat", ha dit l'alcaldessa, mentre que Vilallonga s'ha felicitat pel treball fet, i ha destacat que han estat generoses les concessions i les negociacions fetes després d'un debat encès.

Torres ho ha considerat un dia històric; Grandes ha incidit en la importància de dur a terme el pla estratègic i l'ampliació del museu, i Barneblit ha afegit: "Sempre hem dit que no volíem un museu gran si els veïns no tenien el CAP que es mereixien", i ha celebrat que es donarà una reorganització d'espais molt ambiciosa, obrint-se l'oportunitat de repensar la plaça com a espai ciutadà.