Publicat 08/05/2015 11:00

El cap de campanya laborista i el líder del partit a Escòcia perden l'escó

La puerta del número 10 de Downing Street
STEFAN WERMUTH / REUTERS

El ministre d'Empreses, liberaldemòcrata, un històric del partit, tampoc revalida

LONDRES, 8 maig (EUROPA PRESS) -

Els mals presagis que les enquestes auguraven per al Laborisme britànic a Escòcia a les generals celebrades aquest dijous s'han confirmat amb la pèrdua de l'escó de dos històrics del partit, l'estrateg cap de la campanya i aspirant a ministre d'Exteriors en un potencial govern i el líder de la formació a Escòcia, que després de 18 anys ininterromputs al Parlament s'han vist derrotats pels aspirants del Partit Nacionalista Escocès (SNP).

El cop és significatiu, ja que suposa la sortida de dos destacats membres de la fornada de diputats que van accedir a Westminster amb la històrica victòria de Tony Blair el 1997: Douglas Alexander, responsable de la campanya d'una formació els resultats de la quals estan sent pitjors del que havien augurat els sondejos, i Jim Murphy, que havia assumit el timó del Laborisme a Escòcia el desembre per recuperar el partit després de les divisions provocades pel referèndum d'independència.

Alexander, que havia desenvolupat importants responsabilitats ministerials als executius tant de Blair com de Gordon Brown ha hagut d'afrontar un difícil paper quan s'han anunciat els resultats, ja que no només ha estat derrotat per una candidata de tan sols 20 anys, Mhairi Black, sinó que ha vist com guanyava per una còmoda majoria absoluta d'un 51%.

La seva sortida de la Cambra dels Comuns anticipa un complicat resultat electoral per al Laborisme, la campanya del qual havia dissenyat ell mateix, tant a Escòcia, on està sent esborrat del mapa per un SNP que podria aconseguir la pràctica totalitat dels 59 escons en joc, com a la resta del territori.

Per la seva banda, Murphy, que també havia desenvolupat responsabilitats ministerials en l'anterior Administració laborista, entre les quals hi havia precisament el càrrec de secretari d'Estat per a Escòcia, havia afrontat una difícil campanya, amb episodis de tumults durant els seus actes públics, protagonitzats sobretot entre simpatitzants laboristes i els de l'SNP.

COP LIBERALDEMÒCRATA

Mentrestant, els liberaldemòcrates també han tingut ja l'oportunitat de comprovar que afronten una jornada post-electoral complicada, després que l'enquesta de la BBC els hagués pronosticat la pitjor nit de la seva història. Tot i que el seu líder, Nick Clegg, ha aconseguit retenir el seu seient, la seva formació hauria perdut, segons el sondeig a peu d'urna, 47 diputats dels 57 amb els quals havia comptat els últims cinc anys, durant els quals havien exercit com a soci minoritari de la coalició.

Un dels seus històrics, Vince Cable, tipificat fins al 2010 com un potencial ministre del Tresor en una coalició i finalment responsable del Departament d'Empreses en l'últim lustre, ha perdut el seu escó en la circumscripció londinenca de Twickenham, a la qual representava a Westminster des del 1997 i que des d'aquestes eleccions passaran a estar en mans conservadores.

La seva caiguda representa un dels cops més grans per als liberaldemòcrates, ja que es considerava una de les veus més independents del partit i durant anys havia sonat com a potencial alternativa al lideratge de Nick Clegg. El seu seient no es trobava entre les pèrdues més probables, si bé David Cameron havia visitat la seva circumscripció en els últims dies de campanya, cosa que els analistes han considerat una prova que els 'tories' ho veien factible.

Per si no n'hi hagués prou, un altre dels històrics liberaldemòcrates, Simon Hughes, número dos del partit fins l'any passat i també membre del bipartit, ha perdut el seu escó per la circumscripció londinenca de Bermondsey & Southwark, de la qual era representant al Parlament des del 1982. El resultat confirma que ni tan sols els personalismes han estat capaços de detenir el vot de càstig que la fins ara tercera força està patint aquesta jornada.

ALTRES RESULTATS

Més bona nit han tingut, per contra, l'exministre principal escocès Alex Salmond, que ha confirmat, com era esperat, la seva entrada a Westminster. Davant dels positius resultats que l'SNP està recollint, l'home que va aconseguir la independència ha proclamat que "el lleó escocès ha rugit aquest matí a l'ample del país".

Mentrestant, l'alcalde de Londres, el conservador Boris Johnson, ha confirmat el seu seient per a la circumscripció d'Uxbridge & Ruislip South, i ha confirmat les seves possibilitats d'aspirar a la successió del seu partit, si es confirma que David Cameron tindria aquesta legislatura durant el seu últim mandat.

Finalment, els euròfobs de l'UKIP han confirmat el seient a Clacton, que havien guanyat l'octubre passat en uns comicis parcials forçats per la deserció del fins aleshores diputat 'tory', Douglas Carswell. Es tracta de la primera vegada que la formació de Nigel Farage accedeix a Westminster en unes generals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés