Publicat 25/03/2020 15:33

El CAC exigeix la retirada de 16 vídeos amb "tractaments no científics" pel Covid-19

Captura d'un dels vídeos denunciats pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya
CAC

Ha identificat vídeos amb 340.000 visualitzacions a YouTube de remeis no aptes per a l'ús mdic

BARCELONA, 25 març (EUROPA PRESS) -

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a YouTube la retirada de 16 videos que promocionen "tractaments no científics" per guarir el coronavirus i que sumen 340.000 visualitzacions en la plataforma, ha informat en un comunicat aquest dimecres.

Els vídeos "presenten suposats investigadors que asseguren haver trobat un remei a la malaltia i que atribueixen la falta de reconeixement de les autoritats sanitries als interessos de la indústria farmacutica", expliquen.

Entre les substncies que els supsits experts ofereixen com a efectives per guarir el Covid-19 est el clorur de sodi o el dixid de clor, que caldria ingerir o aspirar; una solució sense cap base científica, segons membres del Collegi de Metges de Barcelona (CoMB) consultats pel CAC.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha alertat sobre el greu perjudici que aquesta desinformació pot ocasionar en la salut de les persones: "És molt preocupant que suposats investigadors relativitzin l'abast de la pandmia i que qüestionin la necessitat de les mesures de distanciament social; per, sobretot, que crean falses expectatives sobre suposats tractaments curatius".

En opinió del president del Collegi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, és "absolutament immoral que, en un moment d'emergncia i d'enorme incertesa i tensió com el que s'est vivint, es difonguin missatges i continguts d'aquest tipus".

BONES PRCTIQUES

El CAC destaca les bones prctiques d'algunes plataformes d'Internet que, en fer una cerca sobre el coronavirus, mostren fonts oficials; per demana que aquestes siguin "més responsables" i prenguin mesures per evitar la desinformació.

La institució recorda la necessitat d'extremar la cura amb la desinformació durant l'Estat d'Alarma i recomana que els ciutadans confin solament en fonts oficials, segueixin solament els consells d'experts sanitaris acreditats, s'informin a través de mitjans de comunicació reconeguts i contrastin les notícies.

Demana també als internautes que abans de compartir per les xarxes socials o per les aplicacions de missatgeria instantnia un missatge o un udio rebut, s'assegurin que no es tracta de notícies falses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés