Publicat 17/6/2019 16:39:08CET

Budó assegura que el Govern ja treballa en el model d'autonomia de gestió d'Aran

Budó assegura que el Govern ja treballa en el model d'autonomia de gestió d'Aran
GOVERN

La consellera de la Presidència participa en la festa nacional de l'Aran

LLEIDA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat aquest dilluns que la Subcomissió de finançament de l'Aran "ja treballa en un nou model que permeti al territori disposar d'una autonomia de gestió per al seu desenvolupament" que preveu que, el 2023, la xifra de finançament estigui al voltant dels 29 milions d'euros.

Meritxel Budó ha fet aquestes declaracions a Vielha (Lleida), on ha presidit la celebració de l'Hèsta d'Aran, la festa nacional de l'Aran i ha agraït al síndic Carles Barrera (CDA) "la gran feina que ha fet durant dues dècades al capdavant del Conselh d'Aran" ha informat la Conselleria en un comunicat.

La consellera, que ha donat la benvinguda al futur síndic, Paco Boya (UA) que pren possessió aquest dimarts, ha assegurat que l'hèsta d'Aran és "un símbol" de la identitat aranesa perquè se celebra la restitució del Conselh Generau d'Aran i la recuperació de l'autogovern amb la celebració de les primeres eleccions, el 1991.

"L'aranès ha estat l'instrument que ha canalitzat la vostra voluntat de ser com a poble. I és que la cultura i la llengua es converteixen en eines de defensa davant la intimidació i els atacs. A Catalunya ho sabem bastant bé, especialment, en aquests temps convulsos que vivim", ha afegit dirigint-se als assistents.

RECONEIXEMENT DE LA SINGULARITAT ARANESA

La consellera ha assegurat que "aquesta legislatura marcarà una fita històrica pel que fa al reconeixement de la singularitat aranesa en el conjunt de la societat catalana".

En l'àmbit de l'autogovern, Budó ha explicat que "s'han formalitzat dos traspassos de competències: el de la gestió dels espais naturals protegits de l'Aran i el de l'heliport de la boca sud del Túnel de Vielha".

També ha recordat alguns dels projectes del Govern per al territori com fomentar l'ús de les biblioteques públiques a Aran, impulsar un pla d'actuació per fomentar la llengua, tradicions i cultura occitanes-araneses a través de l'Institut Obert de Catalunya (IOC) i modificar la llei de l'esport per crear i reconèixer les federacions esportives araneses.

Uns altres projectes als quals s'ha referit la consellera --anunciats al març, després d'una reunió del Govern amb el Consell Executiu a Vielha-- són el de destinar més de 452.000 euros a la futura residència de gent gran i centre de dia de Les, signar un conveni amb el Conselh Generau i la Universitat de Lleida (UdL) per incloure l'opció de l'aranès als enunciats de l'examen d'Història de les PAU i fer arribar la fibra òptica.

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Lleida demana suspendre els cobraments de lloguer temporalment

 2. 2

  L'Hospitalet (Barcelona) obre una línia 900 gratuïta per a empreses i autònoms

 3. 3

  Coronavirus.- Badalona (Barcelona) ofereix 200 places d'estacionament gratuït a sanitaris

 4. 4

  Coronavirus.- Educació fixa tenir en compte la situació de cada alumne en avaluar el confinament

 5. 5

  L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) obre una línia 900 gratuïta per empreses i autònoms