Actualitzat 10/07/2014 14:14

Un bucle magnètic acostarà l'òpera als usuaris amb audiòfons i implants al Liceu

El presidente de Fiapas, José Luis Aedo y el director del Liceu, Roger Guasch
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

La instal·lació d'un bucle magnètic al Gran Teatre del Liceu de Barcelona permetrà acostar l'òpera als usuaris d'audiòfons i implants en un projecte fet amb la Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes (Fiapas) anomenat 'Accessibilitat per a persones sordes en espais públics, culturals i d'oci'.

Amb aquesta tecnologia, les persones sordes sentiran el plaer de sentir la lletra i la música programades al teatre líric, ja que possibilita la comunicació en espais i situacions contaminats pel soroll ambient, on la distància amb l'interlocutor impedeixen la recepció del so.

El president de Fiapas, José Luis Aedo, ha explicat en roda de premsa que aquesta iniciativa permet continuar el projecte iniciat al Teatre Reial de Madrid, fent possible que les persones sordes puguin --a més de llegir a les pantalles individuals-- escoltar la música a la sala principal i al Foyer: "Com que el Liceu és un edifici històric, ha comportat una minuciosa tasca de cablejat".

Aquest projecte ha costat 40.000 euros i la instal·lació del cablejat s'ha prolongat durant un any, ha concretat Aedo, que ha afegit que aquesta mena de projectes s'han portat a terme a molt pocs edificis històrics.

El director general del teatre, Roger Guasch, ha assegurat que la proposta de projecte "va encantar" al Liceu, emocionant tot el personal, i després del treball fet, la prova de foc serà aquest divendres amb l'estrena de 'Porgy & Bess'.

Segons ha dit, un dels objectius del seu pla estratègic és el desenvolupament de projecte socials mitjançant l'apartat 'El Liceu accessible', que passa per la recuperació de l'esperit del 1994 'El Liceu de tots': "És un edifici històric amb gran complexitat arquitectònica però pretén millorar els espais per a discapacitats, a més d'auditius, també físics i visuals per eliminar les barreres d'accés", ha dit.

"Durant 15 anys no he pogut escoltar gairebé res", ha explicat molt emocionada la implantada coclear des del 1992 Fanny Llorens, que ha col·laborat en la implantació d'aquest bucle magnètic, i ha assegurat que, després de sentir el so, li ha semblat estar somiant.

Segons ha recordat, la música proporciona plaer, mai deixa indiferent, i forma part de l'expressivitat humana: "Les persones sordes hem estat excloses d'aquests beneficis", i ha dit que fins i tot la família no sap com tractar-te.

"UN GRAN DIA"

El president de la Federació Acapps --la federació catalana--, Raimón Jané, ha assegurat que és un gran dia per a les persones sordes i les seves famílies, ja que podran accedir a la música i participar "plenament" en la vida cultural, cosa no tan evident segons la situació dels últims anys, tot i que encara queda molt de treball per fer.

Hi han assistit també el delegat de l'Once a Catalunya, Xavier Grau; el director del Palau Macaya de l'Obra Social La Caixa, Josep Ollé, i el director de la Fundació Vodafone, Santiago Moreno.

A Espanya hi ha més d'un milió de persones amb discapacitat auditiva de diferent mena, de les quals 138.000 són a Catalunya; i una de cada mil persones de la població general adquireix sordesa al llarg de la seva vida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés