Actualitzat 30/05/2014 20:52

Brufau: "Ucraïna és un desastre de país"

El presidente de Repsol A.Brufau y el presidente de Agrolimen A.Carulla
EUROPA PRESS

SITGES (BARCELONA), 30 maig (EUROPA PRESS) -

El president de Repsol, Antoni Brufau, ha afirmat aquest divendres que "Ucraïna és un desastre de país", i ha criticat que Rússia estigui apareixent com el gran agent energètic del món.

En la XXX Reunió Anual del Cercle d'Economia, que se celebra a Sitges, ha assenyalat que "Rússia vol aparèixer front a Europa com el gran proveïdor d'energia", i ha afirmat que si aquest país decideix tallar el subministrament energètic seria negatiu per a si mateix, però també per a Europa.

"Per a Rússia, perquè depèn les exportacions d'hidrocarburs d'Europa, i per a Europa, perquè el 30% de les seves importacions vénen de Rússia", ha advertit Brufau, després d'apuntar que si Rússia tanca el gas d'Ucraïna, la meitat del gas d'Europa deixaria de fluir i Europa entraria en crisis.

Ha sostingut que Ucraïna és una batalla política entre Rússia, Europa i l'Àsia, "i al final de tot és una posició de força de Rússia front a Europa per demostrar que té la clau de les matèries primeres, com en petroli, gas i urani, per arribar a acords diferents dels de proveïdor-client".

Després d'assenyalar que Europa no té un mercat únic d'energia, ha assegurat que, des de l'òptica europea, la crisi de Rússia o de qualsevol altre país deuria abordar-se amb una perspectiva interna, incrementant la producció d'hidrocarburs, les reserves estratègiques, implementat les interconnexions de gasoductes i reobrint el debat nuclear: "Europa hauria d'establir una estratègia conjunta i assumir un cost conjunt".

Des d'una perspectiva externa, ha apuntat que actualment el poder està en la venda, en el subministrador d'energia, i no en la compra, tot i que l'estratègia a seguir no pot dependre d'un Estat sobirà.

Pel que fa a Espanya, que té set plantes de regasificació, ha dit que és una "illa modèlica pel que fa a infraestructures de gas i petroli", i que si estigués connectada a Europa, aquestes plantes podrien treballar al 100%.

"Quan veig que mirem al nord d'Àfrica i no ens passa res, a mi em preocupa perquè no hi ha sensibilitat per estabilitzar una regió tan important energèticament per a Europa", ha lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés