Publicat 23/03/2021 20:46

Brit Bennett plasma "la complexitat de la identitat" en la novella 'La meitat evanescent'

Portada de la novella 'La meitat evanescente', de l'autora nord-americana Brit Bennett
EDICIONS PERISCOPI

Parteix de la realitat nord-americana des de la Louisiana dels anys 50

BARCELONA, 23 març (EUROPA PRESS) -

L'autora nord-americana Brit Bennett ha plasmat la "comprensió i la complexitat de la identitat" a partir de la histria de les bessones Desirée i Stella Vignes en la seva última novella 'La meitat evanescent', publicat per Literatura Random House en castell i per Edicions Perisopi en catal.

La novella narra la trajectria vital de dues bessones idntiques nascudes en un diminut poble de Louisiana (els Estats Units) que prenen camins divergents i oposats, i "es plantegen si aquestes decisions contrries són innates", ha explicat Bennett en roda de premsa aquest dimarts.

Així, 'La meitat evanescente' explica els vincles de confiana i amor a través de dues histries entrellaades a les quals la destinació tornar a unir, i es capbussa "en el melodrama i en la literatura de la simulació" de la raa, el gnere o sexualitat i la classe social.

Per a l'autora, aquests elements "estan interconnectats" i demostren com els orígens i les arrels de les persones arriben a determinen els seus desitjos, expectatives i decisions.

La trama arrenca en els anys 50 i s'estén fins als 70 i els 80, una etapa de la histria nord-americana i de la Louisiana segregada que experincia "canvis radicals, salts monumentals i inestables", com el moviment pels drets civils per eradicar la discriminació contra la comunitat afroamericana.

Malgrat que s'ha mostrat agrada per l'xit internacional i la bona acollida per part de lectors i de la crítica, ha dit que és una reacció que li sorprn perqu considera que l'obra aborda un "tema especialment americ i una comunitat molt invisible", per espera que la novella convidi a fer preguntes més extenses i profundes sobre la identitat.

"TORNAR" A la PRPIA FAMÍLIA

Per al procés de creació, Bennett es va inspirar parlant amb la seva mare, natural de Louisiana, un "lloc característic" que li ha perms tornar a la seva prpia família i la seva prpia histria per plantejar-se diferents interrogants sobre la intolerncia i el racisme.

Ha erigit a la novellista Toni Morrison i a l'escriptor i activista James Baldwin --i especialment a la novella de l'últim, 'Go tell it on the Mountain'--, com els seus referents literaris, d'els qui ha destacat la seva "capacitat de parlar de comunitats negres".

Segons l'autora, en Estats units existeix una característica, llarga i dilatada histria de novelles de literatura afroamericana en les quals es "fingeix sobre el propi color de la pell per poder reinventar-se i encarnar a una altra persona", com la novella 'Passing' de l'autora Nella Larsen, publicada en 1929.

D'altra banda, ha avanat que est escrivint la que ser la seva tercera novella, en la qual se centra en "cantants i el món de l'espectacle, el 'glamur' i l'emblemtic", en la qual presenta personatges contraris als quals protagonitzen la histria de 'La meitat evanescent'.

Després de publicar 'Les mares' en 2016, amb 'La meitat evanescente' Bennett (Califrnia, 1990) porta 33 setmanes consecutives liderant en el ránking de llibres més venuts de The New York Times, i la cadena HBO ja ha anunciat que estrenar prximament una mini-srie basada en la novella.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés