Publicat 17/11/2014 14:10

El Born prorrogarà la mostra 'El Setge de 1714' i li dedicarà un espai permanent

Inauguración del Born Centre Cultural
EUROPA PRESS

Organitzarà exposicions d'Hiroshima i Nagasaki i l'arquitectura del segle XVIII

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

El Born Centre Cultural prorrogarà l'exposició temporal 'El Setge de 1714' fins a finals del 2015, i després dedicarà un espai fix permanent a l'explicació del setge, ha explicat en roda de premsa aquest dilluns el tinent d'alcalde de Cultura de Barcelona, Jaume Ciurana.

El director del centre, Quim Torra, ha concretat que la programació del 2015 començarà per la creació de l'espai permanent 'Espai 1714' a la Sala Casanova, el que permetrà poder seguir reflectint la vida quotidiana, així com tenir present el 1714 i les seves conseqüències.

En el pla expositiu, el Born acollirà primer la mostra 'Hiroshima-Nagasaki: 70 anys després'; després es bolcarà en 'L'arquitectura i l'urbanisme al segle XVIII', per passar a la mostra 'Els valors de l'esport' amb la col·laboració de la Fundació FC Barcelona.

Coincidint amb Sant Jordi, el Born albergarà l'exposició 'Fira del Llibre Prohibit', abans de passar a 'La Revolta dels Segadors' i acabar la temporada amb 'Mallorca 1715. La Fi de la Guerra de Successió'.

La intervenció de la Sala Casanova per incloure el 'Espai 1714' permetrà reorganitzar continguts i l'obertura de nous punts d'informació per a l'espai arqueològic, així com el llançament d'una nova aplicació mòbil amb realitat virtual per situar-se en el jaciment.

A nivell d'investigació, es presentarà la publicació 'Barcelona 1700. Les dones'; s'obrirà una nova col·lecció de quatre números titulada 'El mercat del Born', que començarà amb la publicació 'El mercat i el barri', dels professors Manel Guàrdia i José Luis Oyón, també d'una col·lecció juvenil titulada 'El Bornet'.

ACTIVITATS CULTURALS

A més de la vessant patrimonial i de memòria, el Born oferirà un ventall d'activitats culturals sota quatre paraigües: L'Acadèmia dels Desconfiats --amb actes de literatura, història i reflexió--, La Societat del Born --art i creació--, El Bornet --públic familiar-- i L'Espai Gastronòmic --oferta cultural complementària--.

Per exemple, el primer d'aquests paraigües tindrà conferències com 'Moments estel·lars de la lluita per la llibertat', 'Els gustos reunits' i el diàleg amb pensadors contemporanis 'II Edició D.O.Europa'; el segon farà els cicles 'El Born de Cançons', 'Les Nostres Festes' i 'Born.cat'.

Respecte al 2014, Torra ha expressat la seva "satisfacció" per la resposta obtinguda, després d'haver afegit un espai al pensar col·lectiu com a punt de trobada entre la cultura i la història catalanes.

"EIX CÍVIC I CULTURAL"

Sobre aquesta qüestió, Ciurana ha comentat que un dels èxits del primer any de funcionament és la seva incorporació de ple a l'imaginari de la ciutat, i ha reivindicat que aquest centre ha entrat a formar part d'un "eix cívic i cultural".

En aquest primer any amb gairebé dos milions de visitants, el Born ha acollit més d'una activitat per dia de mitjana amb, per exemple, vuit exposicions, 18 actes literaris, 32 actes familiars, 34 espectacles, 58 actes de lloguer, 90 concerts i 30.109 visites al jaciment, entre d'altres.

El pressupost del Born ha estat en el seu primer any de 3,7 milions d'euros, una xifra que es manté per al seu segon any de funcionament, mentre que genera uns ingressos que l'Ajuntament estima entorn a 1,3 milions d'euros, ha concretat Ciurana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés