Actualitzat 28/05/2015 12:43

Bon tracte a les persones grans: tots en som responsables

Abuela y nieta
Foto: GETTY

MADRID, 28 Maig (INFOSALUS) -

El bon tracte és el resultat del respecte dels drets, de la dignitat de la persona i suposa establir una relació satisfactòria entre aquestes. Donar i rebre un bon tracte no és una qüestió d'edat sinó una forma positiva de relació, consideració i reconeixement que implica reconèixer l'altre d'igual a igual, assenyalen des de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia.

TRACTE A PERSONES GRANS

   Segons explica a Infosalus Àngels García Antón, coordinadora del Grup  de Dependència de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG), el tracte als més grans per part de la societat mereix el desenvolupament d'estratègies, models d'atenció i una formació als cuidadors amb l'objectiu de garantir el respecte dels seus drets i deures, complir amb els principis bioètics i garantir la seva qualitat de vida.

   El 2011 la SEGG va crear l'Observatori del bon tracte a les persones grans amb l'objectiu de fomentar un tracte adequat als més grans i promocionar un envelliment digne que afavoreixi la seva autonomia, fer-los partícips en la presa de decisions per a la seva atenció i reivindicar que rebin una atenció centrada en la persona.

   "En ocasions prenem decisions pels més grans que no ens corresponen i que suposen una vulneració dels seus drets. El que ha de limitar és la capacitat funcional de la persona i no la seva edat", assenyala a Infosalus el doctor José Antonio López Trigo, geriatre i president de la SEGG.

10 CONSELLS PER AL BON TRACTE A PERSONES GRANS

   Infosalus reprodueix el següent decàleg per al bon tracte a les persones grans proposat per la SEGG, al qual també es pot tenir accés des de la seva pàgina web (www.segg.es), que tots, a títol personal i com a professionals, hauríem de tenir en compte en la nostra relació quotidiana amb els més grans:

1. RESPECTAR, PER DRET I AMB DEURES

   Preservar els drets i llibertats en l'àmbit públic i privat. Com a persona adulta, sense discriminació per raó d'edat, de malaltia, dependència o discapacitat, ideologia, nivell cultural o econòmic, creences religioses o lloc de residència, des del respecte i la protecció a situacions d'especial vulnerabilitat. El dret està unit a deures, les persones grans són protagonistes i tenen la responsabilitat de practicar el bon tracte.

2.COMPLIR AMB ELS PRINCIPIS BIOÈTICS

   En el desenvolupament vital i en l'atenció, garantir els principis de:

   ·No maleficència: no provocar dany, respectar la integritat física i psicològica.

   ·Justícia: repartiment equitatiu, donar a cadascun el que és seu, evitar la segregació, la discriminació i la marginació.

   ·Autonomia: mantenir la capacitat de prendre les decisions pròpies.

   ·Beneficència: fer el bé, sempre en relació amb el principi d'autonomia.

3. GARANTIR EL BENESTAR I LA QUALITAT DE VIDA

   Disposar de condicions adequades a les condicions de vida en relació amb la llar, la comunitat, la garantia de prestacions, la salut, la integració social, la família, els amics i l'entorn, l'estat de salut, la seguretat, l'educació, el control personal i la possibilitat d'elecció.

4. INFORMAR, COMUNICAR, VALORAR

   Escoltar, preguntar, donar sentit i valor al que li transmet la persona gran, emocions i preocupacions. Confirmar que la persona gran ha comprès la conversa i la informació que li ha donat.

5. PRESERVAR LA IDENTITAT I DIGNITAT PERSONALS

   Respectar la seva opinió, els costums, els hàbits sempre que siguin saludables. Oferir ajuda, alternatives, però permetre que decideixi pel seu compte. Preservar la seva identitat personal, i garantir el suport a la dignitat en la relació i atenció a les persones grans.

6. ADAPTAR I REFORÇAR

   Utilitzar l'empatia, tenir en compte la situació de salut en el seu sentit més ampli: en les àrees clínica, funcional, mental, emocional, sensorial, social, familiar i espiritual. Oferir mesures que compensin els dèficits, buscar recursos adequats. Valorar els èxits, motivar-los per fer les activitats pel seu compte.

7. FORMAR, ANIMAR A APRENDRE

   El Bon Tracte a les persones grans fa imprescindible la formació en el procés d'envelliment, en la promoció de l'envelliment actiu i saludable, en la prevenció de la dependència, en l'abordatge i tractament de síndromes geriàtrics, en saber valorar les seves malalties i necessitats, i explorar les seves preocupacions, pors, etc.

8. PROPORCIONAR ACOMPANYAMENT I PRESÈNCIA

   Evitar situacions d'aïllament. Regalar temps per gaudir i compartir moments. Fer-se present aportarà seguretat i mantindrà la persona gran en contacte amb la realitat.

9. FACILITAR L'ACCÉS A LES NOVES TECNOLOGIES

   Desenvolupar estratègies que facilitin l'accés, la formació i la creació de dispositius que acostin les persones grans a la tecnologia de la informació i de l'atenció, en la recerca i el desenvolupament, tenint en compte les seves necessitats, possibles dificultats sensorials, d'accés i utilització.

10. DEMANAR AJUDA

   Si la dedicació a les atencions produeix sobrecàrrega, demanar ajuda a la família, als professionals de salut i serveis socials. En ocasions, la sobrecàrrega pot portar a situacions de possible tracte inadequat a la persona, per la qual cosa és indispensable mantenir una actitud positiva, saludable i amb suports formals i informals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés