Actualitzat 07/09/2014 11:20

Boi Ruiz vol que tots els MIR acabin la residència amb el doctorat

El conseller de Salud, Boi Ruiz
EUROPA PRESS

Es bolca en un pla de recursos humans de la sanitat catalana a 10 anys vista

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha plantejat que tots els metges interns residents (MIR) estiguin obligats a acabar aquesta fase de formació i experiència professional amb la tesi doctoral feta.

En una entrevista d'Europa Press, el conseller ha defensat que finalitzar els estudis amb el doctorat pugui ser considerat un "requisit bàsic per als metges que treballen en un hospital universitari", a falta d'un número alt d'aquests titulats en els centres.

"Una de les coses que m'agradaria gestionar és que tot resident quan acabi ho faci amb la tesi doctoral feta", ha remarcat el conseller, al·legant la necessitat de prendre aquesta mesura en nom d'un sistema que integri docència, investigació i assistència.

"Tenim pocs doctors, i si no ets doctor no pots ser professor universitari", ha subratllat el Ruiz, que ha criticat que a l'accés a les places MIR no existeix igualtat d'oportunitats dels espanyols en les residències per l'existència de números 'clausus' d'estrangers.

Ha carregat contra que aquestes places gratuïtes que es destinen a metges forans treuen oportunitats a joves espanyols, i no compleixen una funció social ja que la majoria podrien costejar aquesta inversió, i aquest muntant podria servir per finançar el doctorat dels joves espanyols.

Ha apostat per dibuixar el model sanitari del futur, en un moment de canvis profunds en la demografia mèdica, sensiblement envellida, tenint en compte que el 2012 l'edat mitjana dels metges col·legiats a Barcelona era de 49,6 anys, cinc dècimes més que el 2011, segons xifres llançades per un informe sobre la demografia col·legial del COMB.

Més de la meitat dels metges barcelonins tenen més de 50 anys, mentre que el 22,55% tenen més de 60, i, si bé les dones representen el 48,6% de la població mèdica, a la franja de menors de 30 suposen el 69,8% de facultatius.

Per aquesta raó, ha apostat per idear un pla de recursos humans a deu anys vista per planificar una estratègia sobre els sanitaris que requereix el sistema d'acord amb les necessitats futures.

NECESSITATS FUTURES

Es tracta de veure quants metges i infermeres caldran d'aquí a una dècada d'acord amb com es fan ara les coses, però: "Ho hem de fer igual?", ha qüestionat.

Ha defensat la necessitat de fer un debat sobre si calen més metges internistes o de família, com s'han de resoldre els temes d'equip i els plantejaments de com s'estudia la medicina actualment.

Sobre la Iniciativa Legislativa Parlamentària (ILP) que obligava la creació d'un major nombre d'unitats per atendre síndrome de fatiga crònica (SFC) i fibromiàlgia el 2008, ha lamentat que "es van crear unitats però no es van trobar metges per treballar en elles".

"Ara ho farem al revés, buscarem metges que vulguin fer això i crearem unitats", ha asseverat el titular de Salut, que ha insistit en la necessitat d'abordar l'atenció mèdica, la cronicitat i la investigació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés