Publicat 18/05/2015 14:21

BComú vol que els funcionaris fiscalitzin la tasca pública

Ada Colau este lunes en rueda de prensa
EUROPA PRESS

Crearà una bústia electrònica per vehicular la sospita d'irregularitats

BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

La candidata de BComú a l'Ajuntament de Barcelona, Ada Colau, s'ha compromès a crear una oficina antifrau municipal que tindrà com a eina una bústia digital en què tots els funcionaris públics podran acudir convertint-se en "agents fiscalitzadors de la tasca pública", i al qual també podran dirigir-se els ciutadans.

En roda de premsa aquest dilluns davant del Palau de la Música, exemple "de la corrupció que s'ha instal·lat de les institucions", segons ella, Colau ha presentat diverses mesures per tornar a recuperar la confiança ciutadana en els càrrecs polítics davant dels casos d'irregularitats i la impunitat que ha considerat que els acompanyen.

En concret, l'oficina permetria que si algú considera que s'està cometent una irregularitat pugui denunciar-ho preservant la seva identitat, per a la qual cosa es posarà en marxa aquesta bústia electrònica on s'accedirà a través d'una xarxa de navegació anònima i que treballarà amb un servidor encriptat.

D'aquesta manera, "ni tan sols qui rep la informació coneix la font", i es pot iniciar un procés de verificació de les dades que s'han aportat sobre, per exemple, la licitació d'una obra, un concurs públic, una subvenció o una qualificació.

En el cas que es consideri que la informació és veraç, es derivarà a l'òrgan competent perquè realitzi una investigació des de l'àmbit penal.

El denunciant podrà accedir als passos que ha donat l'oficina a través d'un codi i la informació que transmeti no serà jurídicament una denúncia perquè aquest concepte obliga legalment a revelar la identitat del denunciant, ha advertit el número quatre de la llista, Jaume Asens, també advocat de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, personat en causes com el cas Palau o el cas Bárcenas.

Asens ha dit que amb aquesta mesura vol acabar de manera que ha anomenat les "zones fosques" de l'administració pública perquè, segons la seva opinió, la democràcia és transparència, llum i taquígrafs.

Ha afirmat que BComú vol acabar amb màximes com la del portaveu Francesc Homs, que va defensar que el poder no podia ser transparent i s'havia de practicar a porta tancada, i la de l'expresident Jordi Pujol, que va advertir que si aixecava la catifa tot el món prendria mal.

"Volem obrir portes i finestres i aixecar catifes", ha advertit Asens, en la línia de Colau, que ha recordat que en les últimes municipals l'abstenció va ser d'un 50% i que una de les causes va ser la poca confiança que els casos de corrupció havien generat.

Han afegit que la convenció de l'ONU ja recull en un dels seus articles la possibilitat de crear aquestes oficines usant el marc europeu, i preveuen que pugui funcionar "amb pocs recursos", sense descartar incloure-la en la Carta Municipal per establir-la de manera fixa.

MAPA IMMOBILIARI

Una altra de les eines que pretenen crear és un mapa històric de la propietat immobiliària de Ciutat Vella, que permeti veure "com s'han anat movent els diners en el territori", amb la intenció d'identificar operacions de blanqueig de diner i que funcionarà a través d'un format 'open data'.

Alhora, crearan una comissió d'investigació i revisió de les llicències concedides els últims anys --que també s'usarà en les llicències que es concedeixin en el futur-- per veure si s'han de prendre mesures en el cas que la seva concessió respongui a irregularitats.

La número set de la candidatura, Gala Pin, ha dit que aquestes mesures són una resposta a casos de mala praxi com la feta amb l'Hotel del Rec Comptal, que hauria de ser revisat, segons ella, perquè no es poden permetre requalificacions urbanístiques en el nucli antic del Districte de Ciutat Vella.

Sobre les llicències, Colau ha assegurat que és la feina continuista dels veïns i de "l'única regidora que es va enfrontar als fets", la socialistes Itziar González, que va denunciar aquesta situació i, segons ha explicat Colau, va rebre pressions que la van portar a deixar el seu càrrec.

L'alcaldable també ha proposat la creació d'un mecanisme de rendició de comptes --la plataforma 'L'Ajuntament Respon'--, a través de la qual tant l'alcalde com els regidors i càrrecs electes, respondran als ciutadans, a través d'una càmera web, per garantir que és la persona qui està responent, i presencialment una vegada al mes per a aquells que no tenen accés online.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés