Actualitzat 29/05/2014 13:23

El BCN Reset construeix un circuit d'arquitectura efímera amb motiu del Tricentenari

El artista Sixe Paredes pinta el  'Mur de Ciutadella'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

El BCN Reset construirà un circuit d'arquitectura efímera al carrer amb motiu del Tricentenari i habilitarà set instal·lacions artístiques i arquitectòniques a llocs emblemàtics de la ciutat, segons ha explicat aquest dijous en roda de premsa el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament, Jaume Ciurana.

El tret de sortida l'ha donat 'El mur de Ciutadella', que s'ha inaugurat aquest dijous al parc, i que ha estat projectat per l'arquitecta Benedetta Tagliabue i el director d'escena Àlex Ollé.

Segons ha assenyalat l'arquitecta, el mur alçat a Ciutadella és una representació onírica del Baluard de Santa Clara i s'ha construït físicament perquè el missatge arribi tant a locals com a estrangers, ja que la història de la derrota del 1714 "és universal".

Ella mateixa ha recordat que en la construcció de les instal·lacions s'ha disposat de la participació d'arquitectes forans de renom --com Studio Odile Decq, Peter Cook, Yael Reisner, Grafton Architects, Alfredo Brillembourg, Hubert Klumpner, Anupama Kundoo, Urbanus-- que han tingut l'ajuda de persones pròximes a Barcelona per posar-los en context.

MUR

Diversos artistes coneguts --Aryz, Sixe Paredes, San i Jorge Rodríguez Gerada-- participaran en la decoració del mur, on una part s'omplirà amb els retrats de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys i del músic Pau Casals, i l'altra, s'habilitarà perquè els ciutadans puguin participar pintant o fent 'collages', entre d'altres activitats, sota la supervisió d'associacions dinamitzadores.

En aquest sentit, Ollé ha explicat que en el mur hi hauria d'haver un cartell amb les paraules "prohibit no pintar", i ha assenyalat que és molt important que la gent s'expressi artísticament.

En el mur també hi ha participat el filòleg Màrius Serra, qui ha pensat una trentena d'activitats per a tota la família, enllaçades amb fets històrics perquè les persones que s'acostin al mur puguin jugar entre si i alhora repassar moments clau en la cronologia de Catalunya.

En aquest sentit, ha expressat la voluntat perquè l'arquitectura efímera es converteixi "en un espai de dramatúrgia" amb l'ajuda de les persones que decideixin jugar amb les seves propostes, i ha explicat que s'ha inspirat en els programes de les festes majors catalanes, carregats d'activitats culturals, per desenvolupar la proposta.

El 10 de juny a les 13.30 hores hi haurà una 'performance' a càrrec d'Ollé, que tindrà la participació d'estudiants de l'Institut del Teatre i d'artistes urbans emergents.

DIVULGAR A TRAVÉS DE L'ART

Ciurana ha remarcat la importància d'acostar la commemoració al carrer a través de l'art, i el comissari del Tricentenari, Toni Soler, ha explicat que molts dels actes de la celebració han estat divulgatius, per la qual cosa ara "toca gaudir" i celebrar amb BCN Reset que, tot i la derrota, Catalunya va sobreviure i va tirar endavant.

"BCN Reset vol reivindicar la identitat, la democràcia, la memòria i l'afirmació dels catalans com a poble a través de l'art", ha conclòs.

La resta d'instal·lacions --que podran veure's a les places Nova, Salvador Seguí, Mar, Àngels, Mercè, i a l'Arc de Triomf-- s'inauguraran el 10 de juny, i podran trobar-se als carrers de Barcelona fins a l'11 de setembre; es preveu que després desenvolupin una funció social, els detalls de la qual es concretaran més endavant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés