Actualitzat 23/7/2019 16:43:11 CET

Batlle emmarca el retorn acompanyat dels menors estrangers en el seu dret a la tutela i a l'educació

- David Zorrakino/Europa Press

El ple extraordinari de Seguretat aprova convocar més places de Guàrdia Urbana

BARCELONA, 23 Jul. (EUROPA PRESS) -

El tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha emmarcat aquest dimarts la seva proposta de fer un retorn acompanyat al país d'origen dels menors estrangers no acompanyats arribats a la ciutat en el seu dret a tutela i a l'educació i com una acció d'"interès i estima" cap a ells.

En la seva intervenció durant el ple extraordinari de Seguretat, Batlle ha assegurat que no tenia cap inconvenient a matisar i explicar les seves declaracions d'aquest dilluns en una entrevista de la Ser Catalunya, encara que ha lamentat que els que el critiquen no hagin escoltat les seves declaracions íntegres.

"Els recomano que escoltin íntegrament l'entrevista i vegin exactament què vaig dir. Cal insistir a orientar la nostra actuació cap al dret a tutela i dret a l'educació tal com estipula la legislació espanyola i la Carta dels Drets dels Infants de les Nacions Unides", ha dit Batlle.

AUGMENT DE LA INSEGURETAT

Batlle ha assegurat que ja s'ha reunit diverses vegades amb l'alcaldessa, Ada Colau, per abordar l'augment de la inseguretat a la ciutat: "Em sento molt reforçat, i la Guàrdia Urbana també", i ha recordat que aquest estiu s'incorporaran 270 agents nous (130 de la Urbana i 140 Mossos) a Barcelona.

Ho ha dit en un ple extraordinari convocat a petició d'ERC, JxCat, Cs i el PP per demanar diverses mesures en l'àmbit de seguretat, que s'han aprovat amb el suport de tots els grups municipals --inclòs el Govern de BComú i el PSC-- excepte l'abstenció d'ERC, després d'un canvi en la versió final del text.

Jordi Coronas (ERC) ha lamentat que en la Junta Local de Seguretat de divendres passat només es va parlar de posar més policies al carrer i d'endurir el Codi Penal, i ha dit que la solució va més enllà de tenir més agents, i ha advertit Batlle que únicament els partits de la dreta li han estès la mà en les seves polítiques.

La portaveu de JxCat a l'Ajuntament, Elsa Artadi, ha dit que Colau és l'alcaldessa de la inseguretat, li ha retret que la situació d'inseguretat a la ciutat "està descontrolada" i ha lamentat la proposta del tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, de retornar els menors no acompanyats als seus països d'origen.

PLA DE XOC

Paco Sierra (Cs) ha alertat Batlle que el nivell d'inseguretat a la ciutat és alarmant: "Demanem un pla de xoc amb mesures urgents i més desplegament policial, sobretot durant l'estiu", i la també regidora de Cs Luz Guilarte ha insistit que les dades són escandaloses.

Josep Bou (PP) ha sostingut que Barcelona és segura però té un problema greu d'inseguretat, per la qual cosa el PP vol treballar en aquest àmbit i dona un vot de confiança a Batlle, després de la qual cosa ha dit sobre els menors: "En la mesura que puguem, que siguin retornats als seus pares. No expulsats, però sí retornats si hi ha família. Si no, ens els quedem".

El líder de BCN Canvi, Manuel Valls, ha expressat el seu suport a Batlle i ha assegurat que contribuirà en el que calgui per millorar la situació de la ciutat, la imatge global de la qual creu que és una "vergonya" en què cap barri és segur i el Metro s'ha convertit en un camp de batalla, segons ell.

MÉS GUÀRDIA URBANA

La proposta inclou que es convoquin places de la Guàrdia Urbana; elaborar plans de xoc per combatre la delinqüència; revisar a l'alça el nombre d'agents de la Urbana que presten els seus serveis a l'estiu, i que el nomenament de regidor de Seguretat sigui exclusiu en aquesta matèria --cosa que es va demanar abans del nomenament de Batlle--.

També s'ha aprovat fer front al top manta amb la resta d'administracions competents, reforçar també mesures socials per a persones en situació de vulnerabilitat i instar les autoritats judicials i administratives competents a acordar les reformes que calguin, atès que "els problemes de seguretat i delinqüència no són només de competència policial".