Publicat 23/02/2023 13:53

Barcelona treballar per evitar l'"ús abusiu" de les pantalles en el seu segon pla de salut mental

Archivo - Una jove mira el mbil
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El programa 2023-2030 se centra en els joves, en la gent gran i en la interculturalitat

BARCELONA, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona constituir una comissió de treball interdisciplinari per evitar l'"ús abusiu" de les pantalles per part dels infants i dels joves en una mesura que s'inclou en el nou Pla de Salut Mental 2023-2030 de Barcelona.

La regidora de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ha presentat aquest dijous en una roda de premsa el segon pla de salut mental de la ciutat, al costat de la patrona delegada de la Fundació Ajuda i Esperana, Esperana Esteve; del psicleg del programa Konsulta'm, lex Rodríguez, i del president de BCN Salut Mental, Lluís Lalucat.

Tarafa ha defensat que aquest espai de treball busca l'acord entre diferents agents de manera "pionera" a l'Estat, i ha argumentat que el 77% dels joves no tenen límit en l'ús de les pantalles, el 80% mira el mbil abans d'anar-se'n a dormir, un 40% n'admet un ús compulsiu, i, de mitjana, passen unes 8 hores diries davant la pantalla.

La titular de Salut de l'Ajuntament ha avisat que, tot i que aquests dispositius tenen aspectes positius, són perjudicials per la distracció que poden generar, la prdua de temps, els canvis d'humor sobtats, la dependncia i l'allament.

Ha explicat que el pla amb horitzó 2030 proposa 90 noves actuacions que complementen les 111 del primer, i a més de tornar a posar el focus en els adolescents, incorpora les persones grans i la interculturalitat: la barrera idiomtica i cultural "no pot ser en cap cas una barrera" per accedir al programa, ha dit.

El president de BCN Salut Mental ha incidit que el programa plantegi mesures per "millorar els coneixements" sobre la problemtica de la salut mental en la infncia i en l'adolescncia, i del seu entorn, perqu s'amplien les eines de gestió emocional.

KONSULTA'M

El programa d'acompanyament gratut sense cita prvia Konsulta'm s'amplia als més petits (actualment atenien a partir dels 12 anys) i també s'activaran equips ambulants per assistir les persones grans, a fi de fomentar una "detecció preco" que permeti acompanyar millor cada cas.

En aquest sentit, la responsable de Salut ha dit que, de totes les atencions del Konsulta'm, un 10% es deriven a la xarxa de salut mental infantil i juvenil de la Generalitat, mentre que la resta de malestars emocionals es poden tractar in situ.

lex Rodríguez, que també és referent en salut mental del Consorci d'Educació de Barcelona, ha defensat aquest programa "accessible i de proximitat" per als joves que facilita que els professionals es puguin coordinar amb altres agents que sense tenir una funció en la salut mental, poden ser actius, com l'escola.

Una altra novetat és el desenvolupament d'un programa de primers auxilis inspirat en un model d'Austrlia que "capacitar la ciutadania, els referents comunitaris i els professionals" per detectar malestars psicolgics i orientar cap als recursos existents a les persones que els pateixin.

2016-2022

L'Ajuntament ha defensat que el pla impulsat el 2016 va ser "clau" per fer front a la pandmia en situacions sobrevingudes, i han detallat: s'han creat 22 espais Konsulta'm a tota la ciutat, mentre que el telfon de prevenció al sucidi ha ats més de 13.200 trucades i ha intervingut en 229 temptatives imminents o en curs.

La patrona delegada de la Fundació Ajuda i Esperana, responsable d'aquest telfon, ha avisat que les dades de l'entitat registren que en un 63% dels casos la solitud és una constant associada a altres vectors, per la qual cosa celebra que el pla permeti continuar treballant en xarxa com una "eina orientadora".

El xat per a joves impulsat aquest estiu ha registrat 824 converses; s'ha arribat a un acord amb sindicats i patronals per treballar la salut mental a la feina, i s'han implementat educadors emocionals en diferents escoles i en centres d'alta complexitat de la ciutat, en una mesura que també s'ampliar per proveir a més centres fins el 2030.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés