Publicat 26/03/2019 15:41

Barcelona recorda les tortures a la Prefectura de Policia amb un faristol informatiu a la Via Laietana

Barcelona recorda les tortures en la Prefectura de Policia amb un faristol infor
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 març (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha installat aquest dimarts un faristol informatiu davant la Prefectura Superior de Policia, a la Via Laietana, en el qual exposa les tortures que es van practicar a l'interior de l'edifici, i que diverses entitats exigeixen que deixi de ser una seu policial i aculli un projecte museístic.

El faristol recorda que l'edifici, en el número 43 de Via Laietana, va ser la seu de la Brigada Polític-Social, encarregada de perseguir la dissidncia política durant la dictadura, i recalca que aquest va ser el "centre de la repressió política franquista a Barcelona".

Per les seves "celles insalubres i saturades van passar desenes d'antifranquistes que van patir tot tipus de tortures durant els interrogatoris", ressalta el faristol installat davant l'edifici, on membres de diverses entitats han llegit un manifest per demanar que deixi d'acollir la Prefectura Superior de Policia, en un acte organitzat per l'Ateneu de Memria Popular i amb presncia d'agents de control de la Policia Nacional per també de Mossos d'Esquadra i Gurdia Urbana.

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha defensat que aquest faristol "salda un deute amb les víctimes de la tortura franquista i amb les entitats de memria", i ha lamentat que a Barcelona quedin empremtes del que va ser la brutalitat durant la dictadura.

Ha demanat que el Govern central cedeixi l'edifici a l'Ajuntament per condemnar els crims del franquisme i com a garantia que no es repeteixi perqu no torni a passar res semblat: "Encara tenim partits que estan portant en les seves files exmilitars declaradament franquistes, i per aix és més necessari que mai, com a ciutat democrtica, dir que no ho podem tolerar".

MANIFEST

El manifest demana complir l'acord que es va aprovar al Congrés el 2017 per traslladar la dotació policial a un altre centre i convertir l'edifici en un "centre de denúncia de la impunitat i la tortura durant el franquisme".

També demana garantir la preservació patrimonial de l'edifici, transferir-lo a l'Ajuntament o a la Generalitat i engegar un projecte de musetzació, a més d'installar davant l'immoble faristols informatius ---com el que s'ha inaugurat aquest dimarts-- i una esttua contra la tortura policial.

El manifest ha estat impulsat per entitats com la Fundació Irla, la Fundació Cipriano García, l'Asociación de Expresos del Fraquismo i mnium Cultural i suma més de 150 signatures, i ara s'obrir als suports dels ciutadans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés