Publicat 28/08/2020 14:36

Barcelona realitza 1.400 inspeccions a grans propietaris i obre 702 expedients des de 2015

La regidora d'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, Lucía Martín, aquest divendres en roda de premsa sobre l'activitat durant els últims quatre anys de la Unitat d'Antiacoso de Disciplina d'Habitatge.
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

Les multes sumen 2,1 milions i més del 80% de sancions són a grans propietaris i bancs

BARCELONA, 28 ago. (EUROPA PRESS) -

La regidora d'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, Lucia Martín, ha anunciat que l'Unitat Antiassetjament de Disciplina d'Habitatge ha realitzat 1.400 inspeccions a grans propietaris des de 2015 fins a finals de 2019, a través de les quals ha obert 702 expedients per irregularitats en uns 800 pisos.

D'aquesta manera, a través d'actuacions disciplinries i preventives, s'han recuperat 200 habitatges que han beneficiat a 490 persones, ha explicat aquest divendres en roda de premsa sobre l'activitat durant els últims quatre anys d'aquesta Unitat de l'Ajuntament de Barcelona.

Segons Martín, l'Unitat és un projecte "pioner a nivell estatal" que des de 2015 aborda problemtiques del parc habitacional privat de la ciutat per frenar irregularitats i revertir l'especulació per protegir a la ciutadania més vulnerable i ampliar el parc d'habitatge assequible.

12.000 HABITATGES, PER A NEGOCIS

L'Unitat s'ha centrat a mobilitzar pisos buits cap al lloguer assequible, amb la inspecció del 10% del parc habitacional --unes 100.000 habitatges--, la qual cosa va ajudar a detectar prop de 10.000 pisos buits per un període mínim de 6 mesos i altres 12.000 habitatges d'ús residencial que estaven sent destinats a negocis o oficines.

A més, l'Unitat ha impulsat un canvi normatiu de carcter preventiu que estableix que les grans rehabilitacions requereixen d'un pla de reallotjament per als vens que garanteixi el dret a l'habitatge; en aquest sentit, ha impulsat 475 plans i la resolució de 14 casos d'assetjament immobiliari.

Una altra línia d'actuació ha estat detectar condicions de precarietat i sobreocupación, per la qual cosa ha engegat 22 expedients d'ordres de conservació i ha actuat en 40 habitatges per millorar les seves condicions.

També ha vigilat que grans propietaris compleixin l'obligació de proporcionar habitatges d'ús social a inquilins en situació de vulnerabilitat abans de fer efectiu un desnonament: ha presentat 11 sancions i ha tramitat 270 requeriments de lloguer social.

Segons Martín, les actuacions preventives han presentat expedients sancionadors i multes per valor de 2,1 milions d'euros, i més del 80% de les sancions han estat para grans propietaris i entitats financeres.

FUTURES LÍNIES D'ACTUACIÓ

Martín ha alertat d'una crisi habitacional "crnica" a Barcelona, sumada a la bombolla dels preus del lloguer i a la crisi econmica i social derivada del coronavirus, que ha posat de manifest la importncia del dret a l'habitatge i les condicions d'habitabilitat a Barcelona.

En aquest sentit, ha explicat que les futures línies d'actuació passen per impulsar polítiques de rehabilitació dels habitatges, promoure actuacions més proactives en la detecció de casos de sobreocupación, aconseguir que la Generalitat estableixi canvis en els processos sancionadors per poder inspeccionar lloguers fraudulents i intensificar les actuacions contra casos de racisme en matria d'habitatge.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés