Publicat 10/7/2019 23:04:34 +02:00CET

Barcelona preveu reduir les emissions de CO2 un 6% el 2020

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
EUROPA PRESS

Declararà l'emergència climàtica l'1 de gener amb un pla de mesures

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona impulsarà una bateria de deu "mesures immediates" els propers sis mesos que, al costat de l'activació de la Zona de Baixes Emissions el proper 1 de gener de 2020, preveuen una reducció de 210.000 tones de CO2, un 6% del total anual.

Ho ha explicat aquest dimecres la tinent d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz, abans de la constitució de la Taula d'Emergència Climàtica, que ha presidit l'alcaldessa, Ada Colau, i que té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d'Emergència Climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor també l'1 de gener de 2020.

En declaracions a la premsa després de la seva intervenció en la constitució de la Taula, Colau ha assegurat que treballarà perquè el canvi estructural impregni totes les polítiques municipals: "No podem esperar més i Barcelona ha d'estar a l'altura. No volem un decret 'fake' d'emergència climàtica, sinó un de concret, ambiciós i valent".

Les accions que contempla l'Ajuntament fins que arribi el moment passen per ampliar la capacitat del transport públic en grans artèries: s'habilitarà un carril bus al carrer Aragó, el carrer Carmen Amaya i el passeig Clavell, i es reduirà un carril de circulació al carrer Mallorca entre avinguda Meridiana i Diagonal.

S'avançarà en les 'superilles' de Sant Antoni, Horta, Sant Gervasi-La Bonanova i de l'Eixample, a més d'iniciar processos participatius per impulsar noves, i es convertirà els carrers Rocafort, Sicília, Ausiàs March, Compte Borrell, Gran de Gracia, passeig Joan de Borbó i passeig de Sant Joan en zones 30.

També es millorarà la qualitat de l'aire en 85 escoles pacificant els voltants; s'estudiaran mecanismes fiscals; s'estendrà la recollida d'escombraries 'porta a porta'; es continuarà amb el pla per eradicar el plàstic d'un sol ús, es licitaran 30 projectes de generació fotovoltaica, s'obligarà a tenir energia renovable en nous equipaments i s'avaluarà les partides d'inversió i despesa corrent en termes de reducció de CO2.

PLA D'ACCIÓ 2020-2025

L'objectiu de la Taula és impulsar el Pla d'Acció 2020-2525 del Pla Clima, que permetrà omplir de contingut real a l'emergència climàtica perquè no es converteixi en una acció retòrica sense cap efectivitat, per la qual cosa inclourà les polítiques públiques i els mecanismes de control a implementar.

Sanz ha detallat que la Taula celebrarà la seva primera reunió al setembre, i també ha dit que en els propers mesos també s'aprovarà el nou Pla de Mobilitat de Barcelona 2019-2024 i s'instarà el Govern a desplegar la Llei del Canvi Climàtic, especialment el Fons Climàtic, les lleis de residus i de qualitat de l'aire.

Fins a finals de 2019 també es proposarà crear una taula interinstitucional metropolitana amb la Generalitat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), el Port de Barcelona i l'Aeroport del Prat per pactar un paquet d'actuacions urgents per fer front a l'emergència climàtica.

Ha detallat que el procés d'elaboració del Pla d'Acció constarà de tres fases: la constitució de la Taula; el procés d'elaboració del Pla d'Acció, que tindrà quatre sessions, i la Declaració d'Emergència Climàtica, posad en marxa de mesures, seguiment i rendició de comptes.